RT: Tramp zapretio da će uvesti „snažne sankcije“ Turskoj

Izvor: Vostok.rs, 13.Okt.2019, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Tramp zapretio da će uvesti „snažne sankcije“ Turskoj

Američki predsednik Donald Tramp je obećao da će sarađivati sa obe stranke u Kongresu kako bi uveo Turskoj „snažne sankcije“, nakon što je turska vojska pokrenula vojnu operaciju protiv Kurda na severu Sirije. "Razgovor sa Lindzej Grejem i mnogim članovima Kongresa, uključujući demokrate, o nametanju snažnih sankcija Turskoj", saopštio je Tramp na Tviteru. „Trezor je spreman da deluje, nova legislativa je na pomolu. O tome postoji veliki konsenzus. Turska je tražila da se to ne učini. Budite u toku!"
Dealing with @LindseyGrahamSC and many members of Congress, including Democrats, about imposing powerful Sanctions on Turkey. Treasury is ready to go, additional legislation may be sought. There is great consensus on this. Turkey has asked that it not be done. Stay tuned!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 13, 2019  
 
Trampova najava je usledila dok Turska nastavlja vojnu ofanzivu protiv kurdskih snaga na severu Sirije, koje smatra teroristima. Ofanziva je pokrenuta nakon Trampovog saopštenja o povlačenju američkih snaga iz regiona, u kojem su se zajedno sa Kurdima borili protiv "Islamske države". Optužen da je "napustio" Kurde, Tramp je više puta naglasio svoju želju da se ne uključuje u drugi "beskrajni rat" na Bliskom istoku. Međutim, on se suočio sa pritiskom parlamenataraca iz obe političke frakcije da kazni Tursku zbog njene antikurdske vojne operacije. Republikanski senator iz Južne Karoline Lindzej Grejem, pomenut u Trampovom saopštenju, dugo je bio zagovornik američke čizme u Siriji, a u petak je pozvao Trampa da "promeni kurs" i iskoristi američku vojsku da blokira tursku ofanzivu. Grejem i senator demokrata Kris Van Holen (Merilend) takođe su objavili nacrt zakona o sankcijama koje bi lično bile usmerene protiv turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana i njegovih visokih zvaničnika. Takođe bi se zamrznula vojnu pomoć Ankari. Za sada se čini da su sankcije omiljeni smer Trampove administracije. Ministar finansija Stiven Mnučin je rekao u petak da će primenom "moćnih sankcija" SAD "uništiti tursku ekonomiju ako budemo morali". Osim potencijalnog napada na civile, što je Erdogan obećao da će izbeći, SAD su zabrinute da će zatvorenici "Islamske države" koji se drže u regionu pod kontrolom Kurda, uspeti da pobegnu zbog sukoba. Kurdski zvaničnici ranije su u nedelju saopštili da je „stotine“ zatvorenika povezanih sa "Islamskom državom" već pobeglo iz logora koji je bio meta turskog granatiranja. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.