RT: Tramp se ponudio da poseti Izrael

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2023, 00:29

RT: Tramp se ponudio da poseti Izrael

 
Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi mogao da poseti Izrael u bliskoj budućnosti. Trampova izjava usledila je nakon što je oštro kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog njegovog očiglednog neuspeha da predvidi napad Hamasa na jevrejsku državu.
„Mogu, možda idem“, izjavio je Tramp novinarima ispred zgrade suda u Njujorku, gde se suočava sa tužbom za prevaru. „Ali verujem u to da ih pustim da rade ono što moraju“, nastavio je Tramp, „moraju to da isprave. Ono što se dešava u Izraelu je da se svi ti ljudi mrtvi nikada ne bi dogodili... da sam ja predsednik.“ Tokom svog mandata u Beloj kući, Tramp je nadgledao izmeštanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim i potpisivanje Abrahamovog sporazuma, kojim je Izrael normalizovao odnose sa Bahreinom, Marokom, Sudanom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tramp je često govorio o svom bliskom ličnom odnosu sa Netanjahuom i opisao sebe kao „najproizraelskog predsednika SAD u istoriji“. Taj odnos se od tada pogoršao. Govoreći za Foks Njuz prošle nedelje, Tramp je tvrdio da Netanjahu „nije bio spreman“ za iznenadni napad Hamasa. „On nije bio spreman, a ni Izrael nije bio spreman“, izjavio je Tramp, dodajući da je izraelski premijer „veoma teško povređen zbog onoga što se dogodilo“. Na predizbornom skupu na Floridi nekoliko dana kasnije, Tramp je izjavio da Izrael treba da „popravi” svoje obaveštajne agencije i da ih je Netanjahu „izneverio” odbijanjem da učestvuje u vazdušnom napadu 2020. u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani. Trampovi komentari o potencijalnom putovanju u Izrael došli su dan nakon što se predsednik Džo Bajden vratio iz zemlje. Bajden se sastao sa Netanjahuom u Tel Avivu, gde je obećao dodatnu vojnu pomoć Izraelu, i upozorio premijera da ne bude „obuzet besom“ u odgovoru na napad Hamasa. Izraelski ratni avioni napadaju Gazu skoro dve nedelje, ubivši skoro 3.800 Palestinaca i ranivši više od 12.000, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Palestine. Najmanje 1.300 Izraelaca je ubijeno u istom periodu, prema izraelskoj vojsci.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.