RT: Tramp „ne razmišlja“ o ukidanju sankcija dok Rusija ne učini „nešto dobro“ za SAD

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2018, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Tramp „ne razmišlja“ o ukidanju sankcija dok Rusija ne učini „nešto dobro“ za SAD

Izvor: Vostok / RT

Američki predsednik Donald Tramp postavio je priznao da potencijalno može "razmotriti" ukidanje sankcija Rusiji ukoliko Moskva napravi ustupke i učini "nešto dobro" za Vašington kao što su pitanja poput Sirije i Ukrajine.

"Nisam razmišljao o tome. Ali ne, ja uopšte o tome ne razmišljam", odgovorio je Tramp na pitanje "Rojtersa" da li će razmotriti ukidanje sankcija protiv Rusije.

"Razmišljao bih ako bi uradili nešto što bi bilo dobro za nas, ali bez toga ne bih razmišljao o tome", dodao je on.

"Drugim rečima, ne bih razmišljao o tome, čak ni za trenutak, osim ako se nešto ne dogodi - imamo puno zajedničkih stvari. Imamo puno stvari koje možemo učiniti jedni za druge. "

Tramp je svoje komentare izneo tokom intervjua za "Rojters", koji je pokrio niz tema, od cenzura društvenih medija, do tenzija sa Turskom. Ostalo je nejasno na koje je sankcije Tramp mislio, kao što nije bilo jasno šta bi tačno Rusija trebalo da učini da bi sankcije bile ukinute.

Tramp, koji je više puta naglasio da "niko nije oštriji prema Rusiji nego što sam ja", uveo je niz sankcija protiv Moskve, u nastavku kaznene politike koja je započela za vreme njegovog prethodnika Baraka Obame 2014. godine, nakon državnog udara u Kijevu pod pokroviteljstvom SAD.

Prve sankcije su nametnute 6. marta 2014. godine, deset dana pre referenduma na Krimu, zbog, kako je onda američki predsednik Barak Obama rekao "potkopavanja demokratskih procesa i institucija u Ukrajini". Iako je stanovništvo regiona velikom većinom glasalo da se odvoji od Ukrajine i pridruži Rusiji, zvanična američka pozicija je da je Krim deo Ukrajine, a da se za ukidanje sankcija poluostrvo mora "vratiti" Kijevu. SAD i njihovi saveznici su nametnuli dodatne sankcije protiv ruskih zvaničnika, kompanija i pojedinaca, okrivljujući Rusiju za "agresiju" i unutrašnji sukob u Ukrajini.

Najnoviji krug sankcija je najavljen zbog nedokazanih navoda da je Rusija koristila nervni agens protiv bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Grupa tvrdokornih američkih zakonodavaca, republikanaca i demokrata, predložila je "zakon o sankcijama iz pakla" kojim se Rusija označava "državom-sponzorom terorizma".

Rusija je pored recipročnih sankcija na talas sankcija odgovorila i prodajom američkog duga. Od 176 milijardi dolara Rusija sada poseduje samo 14,9 milijardi dolara vrednosti američkih obveznica od maja ove godine.

"Ako uvedu nešto poput zabrane bankarskih operacija ili korišćenja bilo koje valute, mi ćemo to tretirati kao proglašenje ekonomskog rata", rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev ranije ovog meseca.

"I moramo da odgovorimo prema tome - ekonomski, politički ili na bilo koji drugi način, ako bude potrebno", naglasio je Medvedev.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
 

Pogledaj vesti o: Vašington,   Sirija,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.