RT: Potpuni trgovinski rat: Tramp povećava carine na kinesku robu u vrednosti od 550 milijardi dolara

Izvor: Vostok.rs, 24.Avg.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Potpuni trgovinski rat: Tramp povećava carine na kinesku robu u vrednosti od 550 milijardi dolara

Američki predsednik Donald Tramp je objavio još jedno veliko povećanje postojećih i budućih carina na oko 550 milijardi dolara kineske robe, kritikujući pokušaj Pekinga da nadoknadi gubitke kao "nepravedne" i "politički motivisane". Obveze na kinesku robu u vrednosti od 250 miliona dolara već iznose 25 posto, te će se povećati na 30 posto 1. oktobra, saopštio je Donald Tramp, besan što se Peking usudio da odgovori na njegovo prethodno uvođenje carina. Pored toga, rekao je on, 300 milijardi dolara uvoza iz Kine koji je trebalo da bude oporezovan sa 10 procenata od 1. septembra, umesto toga biće oporezovan sa 15 procenata.
...unfair Trading Relationship. China should not have put new Tariffs on 75 BILLION DOLLARS of United States product (politically motivated!). Starting on October 1st, the 250 BILLION DOLLARS of goods and products from China, currently being taxed at 25%, will be taxed at 30%...
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 23, 2019 Najnoviji razvoj u američko-kineskom trgovinskom ratu eskalirao je nakon što je Peking primenio svoje carine na 75 milijardi dolara američke robe, šaljući tako američko tržište u neizvesnost. Kineske protivmere predviđaju carine od 5 do 10 odsto na američke poljoprivredne proizvode, uključujući govedinu, svinjetinu i soju, carinu od 25 odsto na automobile i prvi put porez na američku sirovu naftu.
Američki indeksi na berzi su naglo pali, a "Dov Džons" je u jednom trenutku pao sa 700 bodova usred Trampovih pretnji da će prekinuti svu trgovinu s Pekingom. Tramp je praktično naredio američkim kompanijama da „odmah počnu da traže alternativu Kini“, što je prouzrokovalo dalju tržišnu paniku. Još uvek nesiguran u to ko je „veći neprijatelj“ Sjedinjenim Američkim Državama - kineski predsednik Ksi Đinping ili predsednik Federalnih rezervi Džerom Povel, Tramp pokušava da uveri svoje sledbenike na Tviteru da je Kina jedini agresor u ovom trgovinskom ratu. Od početka trgovinskog sukoba u martu 2018. godine, Tramp igra na kartu žrtve, rutinski označavajući Kinu valutnim manipulatorom koji krade američke tehnologije i ubija hiljade Amerikanaca sintetičkim opioidima, između uzaludnih pregovora o trgovinskim odnosima. Američka preduzeća postaju sve očajnija zbog trgovinskog sukoba, tražeći od Trampa da stavi carinski rat na čekanje i da potraži zajednički jezik sa Đinpingom. Američka tehnološka industrija bi mogla izgubiti milijarde, dok je Tramp odlučan da izbaci kineske kompanije poput "Huaveja" s američkog tržišta. U međuvremenu, američka poljoprivreda, značajno narušena obilnim padavinama, poplavama i tornadima tokom poslednjih godinu dana, zuri u prinose Kine. Izvor: Vostok / RT  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.