RT: Peking najavio recipročne sankcije ukoliko SAD ne promene kurs nakon što je Tramp potpisao novi zakon o Hong Kongu

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2020, 09:09

RT: Peking najavio recipročne sankcije ukoliko SAD ne promene kurs nakon što je Tramp potpisao novi zakon o Hong Kongu

Kina je saopštila da će uvesti sankcije SAD-u nakon što je američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon o sankcijama prema Pekingu zbog „represivnih radnji“ u Hong Kongu i izvršnog naređenja kojim se prekida sav preferencijalni tretman za autonomnu regiju. "Američki zakon ... zlonamerno negira zakonodavstvo Hong Konga o nacionalnoj bezbednosti, preteći uvođenjem sankcija Kini i ozbiljno krši međunarodno pravo i osnovna pravila međunarodnih odnosa. To je grubo mešanje u poslove Hong Konga i unutrašnje stvari Kine" saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, osuđujući Trampovo saopštenje o potpisivanju takozvanog „Zakona o autonomiji Hong Konga“. Osim zakona, koji predviđa sankcije protiv političara koje su SAD optužile da su "ugasile" slobodu bivše britanske kolonije novim zakonom o nacionalnoj bezbednosti, Tramp je potpisao i izvršnu naredbu kojom se Hong Kongu oduzima posebi trgovinski status. Zakonom o autonomiji, koji je u Kongresu izglasan dvopartijskom podrškom i izvršnom naredbom želi se kazniti Peking zbog navodnih kršenja prava u Hong Kongu. Peking, koji insistira na tome da je potreban novi zakon o bezbednosti radi "zaštite nacionalnog suvereniteta", osudio je retoriku i kaznene mere SAD-a kao pokušaj "opstruisanja" primene zakona, insistirajući da SAD "nikada neće uspeti" u ostvarivanju tog cilja.
Ministarstvo je saopštilo da Kina neće sedeti mirno i upozorila da će odgovoriti recipročno. "U cilju zaštite svojih legitimnih interesa, Kina će učiniti potreban odgovor i uvesti sankcije relevantnom američkom osoblju i entitetima."
  Objavljena sinoć, Trampova naredba će "suspendovati ili ukinuti preferencijalni tretman za Hong Kong", uključujući područja carine, spoljne politike, imigracije i ekonomije, odnosno ukinuti poseban aranžman uspostavljen sa gradom u skladu sa Zakonom o politici prema Hong Kongu iz 1992. godine. Prethodni zakon je dozvoljavao da Vašington tretira Hong Kong kao poseban entitet od kontinentalne Kine, posebno u vezi sa trgovinom. Peking je više puta zahtevao da se SAD uzdrže od uplitanja u njegove unutrašnje stvari, saopštivši da ako Vašington ne odustane, što do sada nije pokazao da namerava da učini, recipročan odgovor će biti brz. "Poslovi u Hong Kongu su čisto kineska unutrašnja stvar i nijedna strana država nema pravo da se meša. Ako američka strana nastavi ovako, Kina će definitivno reagovati."
  Napetosti između Vašingtona i Pekinga su narasle tokom prošle godine, s tim što SAD stalno optužuju Kinu, uključujući trgovinski pritisak koji je zamalo izbio u carinski rat, kao i tvrdnjama o kršenju prava u Hong Kongu i Ksiciangu, te raspoređuju vojne snage u blizini spornih teritorija u Južnom kineskom moru. Takođe optužuju Peking da je prikrio informacije o koronavirusu u ranim fazama epidemije. Iako je Kina negirala svaku tvrdnju, nalet neprijateljske retorike i akcija SAD-a naterao je Peking da odgovori u nekim slučajevima, te je tako nedavno zabranio ulazak u zemlju za više američkih političara, nakon sličnog poteza Vašingtona. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.