RT: „Pazi šta pričaš“: Tramp upozorio Hamneia nakon što ga je iranski lider nazvao „klovnom“

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2020, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Pazi šta pričaš“: Tramp upozorio Hamneia nakon što ga je iranski lider nazvao „klovnom“

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je vrhovnog vođu Irana da pazi na svoj jezik, nakon saopštenja u kojem je ajatola Ali Hamnei američkog lidera nazvao „klovnom“. Predvodeći molitvu u Teheranu u petak, ajatola Ali Hamnei se pohvalio da je Iran imao "duh da ošamari arogantnu, agresivnu globalnu silu" u znak odmazde za ubistvo komandanta jedinice "Kuds", generala Kasema Soleimanija, te da je Iran naneo "ozbiljan udarac dostojanstvu" Vašingtona, a što je izazvalo odgovor američkog predsednika. „Takozvani vrhovni lider Irana, koji u poslednje vreme i nije toliko vrhovni, dopušta sebi da izgovara uvredljive reči na račun SAD-a i Evrope. Iranska ekonomija se urušava, ljudi pate. Trebao bi biti veoma oprezan sa svojim rečima! “, saopštio je Tramp. U svojoj propovedi Hamnei je osudio „američke klovnove“, za koje je rekao da "zlobno lažu da brinu za iranski narod“, osvrćući se na prethodne komentare Trampa i državnog sekretara Majka Pompea.
The so-called “Supreme Leader” of Iran, who has not been so Supreme lately, had some nasty things to say about the United States and Europe. Their economy is crashing, and their people are suffering. He should be very careful with his words!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 17, 2020 Razmena oštrih reči dolazi u vreme rastućih tenzija između Vašingtona i Teherana nakon ubistva iranskog generala. "Sulejmani je bio antiteroristički komandant celog regiona", rekao je Hamnei. "Ubili su najjačeg i najistaknutijeg komandanta. Nisu mu se suprotstavili na bojnom polju."
   Ubistvo uglednog iranskog generala, koji je igrao veliku ulogu u neutralisanju "Islamske države" i u Iraku i u Siriji, izazvalo je ogorčenje širom Bliskog istoka, s tim da je čak irački parlament glasao za izbacivanje američkih trupa iz zemlje ranije ovog meseca. Trenutak nakon što je spazio odgovor iranskog lidera, Tramp se je opet obratio putem Tvitera, jednom na engleskom, a drugi put na farsi jeziku, navodeći da "plemeniti narod Irana ... zaslužuje vladu koja će mu pomoći da ostvari svoje snove", dodajući da iranski narod "voli Ameriku". "Umesto da Iran vode u propast, njegovi lideri trebalo bi da se odreknu terora i da Iran ponovo učine velikim!", nastavio je  Trmp u svojoj kampanji na Tviteru. The noble people of Iran—who love America—deserve a government that's more interested in helping them achieve their dreams than killing them for demanding respect. Instead of leading Iran toward ruin, its leaders should abandon terror and Make Iran Great Again! https://t.co/RLjGsC5WLc
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 17, 2020 Iran je odgovorio na ubistvo Sulejmanija ispaljivanjem niza projektila na iračku vazduhoplovnu bazu Ajn al Asad, u kojoj su se nalazile američke snage. Iako odmazda nije rezultirala žrtvama, Pentagon je u četvrtak izvestio da je 11 vojnika povređeno i da su morali da budu podvrgnuti dodatnim pregledima u Nemačkoj i Kuvajtu. Usred straha da bi mogao izbiti veliki regionalni sukob, SAD su se suzdržale od daljih vojnih akcija, ali su pooštrile sankcije Teheranu, uvodeći još jedan talas ekonomskih sankcija. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.