Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2018, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Najviši stepen sankcija prema Iranu - Tramp

Izvor: Vostok / RT

Predsednik SAD Donald Tramp je obećao najviši stepen sankcija prema Iran nakon što je najavio da SAD napuštaju nuklearni sporazum. On je obećao Teheranu "veće probleme nego što je ikad ranije imao", ako razvije nuklearno oružje.

Tramp je sporazum nazvao "propadajućom i trulom strukturom koja je bila pogrešna u svom jezgru", a koja je učinila malo da ograniči iransko obogaćivanje uranijuma, razvoj nuklearnog oružja i obezbedila vladi u Teheranu gotov novac za finansiranje svog "malignog ponašanja" na Bliskom istoku.

"Zato najavljujem danas da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom", rekao je Tramp.

"Današnji potez šalje kritičnu poruku: SAD više ne prave prazne pretnje. Kada obećam, održim ih."



Snažne američke sankcije protiv Irana puštaju se u puno dejstvo, rekao je Tramp, i svaka zemlja koja pomaže nuklearne ili raketne programe Teherana takođe će biti sankcionisana. Ako Iran nastavi da razvija nuklearno oružje, "imaće veće probleme nego što je ikad ranije imao", rekao je američki predsednik.

Tramp je priznao divljenje iranskom narodu, istoriji i kulturi, ali je osudio "diktaturu" koja je drži zemlju kao "taoca" skoro 40 godina - aludirajući na islamsku revoluciju iz 1979. godine koja je srušila monarhiju podržanu od strane SAD-a. Revolucionari su napali američku ambasadu u Teheranu i držali 52 Amerikanaca kao taoca više od godinu dana.

Američki predsednik je zaključio svoje primedbe na čudno pomirljiv način, rekavši da bi bio spreman i voljan da razgovara ako iransko rukovodstvo odluči da "napravi novi i trajni sporazum".

"Bilo je dosta patnje, smrti i uništenja. Neka se to završi sada", rekao je on, pre potpisivanja predsedničkog memoranduma kojim se SAD povlače iz Sporazuma.

Sankcije SAD-a biće obnovljene u naredna tri do šest meseci, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD, nakon saopštenja Trampa. Iranu će biti zabranjeno da posluje sa američkim dolarima nakon 90 dana. Posle toga, sankcije će se ponovo uvesti na prodaju proizvoda od čelika, uglja, aluminijuma, automobilskog sektora i delova aviona i putničkih aviona. Finansijske i sankcije koje se odnose na naftu će se uvesti nakon 180 dana.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.