RT: Ko može verovati SAD-u, ako narogušeni Tramp ukida sporazume svojih prethodnika? - Iran

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2018, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ko može verovati SAD-u, ako narogušeni Tramp ukida sporazume svojih prethodnika? - Iran

Izvor: Vostok / RT

Teheran ima kapacitet da se nosi sa "narogušenim" Donaldom Trampom, a njegov pokušaj da se revidira ili jednostrano ukine nuklearni sporazum iz 2015. godine podriva svaki kredibilitet koji bi Vašington možda mogao imati, saopštio je najviši iranski bezbednosni zvaničnik, admiral Tajmal Ali Šamkani.

"Ovo je međunarodni sporazum i sigurno imamo sposobnost da pobedimo tvoje [Donald Tramp] nasilje", rekao je visokim policijskim komandantima u Teheranu poverenik Vrhovnog nacionalnog veća za nacionalnu bezbednost, Tajmal Ali Šamkani.

Iran je, naglasio je on, ponovno odbio da pregovara o ključnom nuklearnom sporazumu, takođe poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, naglašavajući da zemlja nema poverenja u rukovodstvo SAD-a da ispuni svoje obaveze.

"Ako aktuelni američki predsednik ne prihvata sporazume koje su potpisali njegovi prethodnici u prethodnoj administraciji, onda sigurno nijedna zemlja na svetu ne može verovati Sjedinjenim Američkim Državama", ustvrdio je admiral.

"Ko onda garantuje da ako nešto dogovorite, da će to sledeći predsednik prihvatiti?", zapitao je Šamkani.

Sa krajnjim rokom 12. maja za ponovno potvrđivanje Sporazuma od strane SAD, Donald Tramp je više puta upozoravao da će se Vašington jednostrano povući, osim ako neki "kritični" nedostaci ugovora, kao što je ograničavanje iranskog raketnog programa, ne budu unešeni. Američki Stejt department je čak poslao diplomatsku misiju u Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku kako bi podržale plan izmene ili ukidanja sporazuma, jer je Teheran optužen za kršenje "duha" Sporazuma.

Do sada su evropski potpisnici ostali posvećeni sporazumu i pozvali su Belu kuću da poštuje sporazum, a koji se smatra jednim od ključnih temelja regionalne i svetske bezbednosti. Izrael, međutim, koji je javno lobirao kod administracije Obame da ne potpiše sporazum, početkom nedelje je napravio pompeznu prezentaciju, još jednom optužujući Iran da "laže" o svom nuklearnom programu.

Tokom pozorišnog obraćanja u izraelskom ministarstvu odbrane u Tel Avivu u ponedeljak, izraelski premijer Benjamin Netanijahu predatvio je prezentaciju u slajdovima u kojoj se tvrdi da je atomski sporazum sa Iranom "zasnovan na lažima". On je prikazao oko 100.000 primeraka dokumenata, navodno ukradenih iz iranskog tajnog nuklearnog arhiva , te je rekao da Teheran "nastavlja sa radom na nuklearnom oružju" nakon potpisivanja sporazuma. Sjedinjene Države su potom odmah podržale zahteve Netanijahua i njegovu "Poverpoint" prezentaciju.

Zbog eventualne eskalacije tenzija u regionu, admiral Šamkani je saopštio da je "formiranje bilo kakvog rata protiv Irana nemoguće".

"Kao visoki zvaničnik bezbednosti ove zemlje, siguran sam da nijedan rat protiv Irana nije moguće zamisliti zbog procene neprijatelja o političkoj, bezbednosnoj i vojnoj moći Irana, kao i zbog naše spremnosti u svim domaćim i inostranim aspektima, ali i zbog nedostatka odlučnosti, solidarnosti i operativne moći naših neprijatelja ", naglasio je Šamkani.

Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.