RT: Iran bi mogao ostati u nuklearnom sporazumu nakon povlačenja SAD ako ga garantuju preostale strane

Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2018, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Iran bi mogao ostati u nuklearnom sporazumu nakon povlačenja SAD ako ga garantuju preostale strane

Izvor: Vostok / RT

Iranski predsednik je nagovestio da njegova zemlja može nastaviti da se pridržava nuklearnog sporazuma 2015. godine, čak i ako se američki predsednik Donald Tramp povuče iz sporazuma, odnosno da bi bile potrebne garancije i usaglašavanje sa preostalim potpisnicima.

Predsednik Hasan Rohani je nagovestio da sporni nuklearni sporazum i dalje može da opstane izvan potencijalnog povlačenja SAD ako Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Nemačka nadoknade izlaz Vašingtona.

"Mi imamo svoj plan ili što tražimo, odnosno ispunjavanje Sveobuhvatnog plana akcije (naziv sporazuma) od strane drugih potpisnica u slučaju povlačenje SAD-a ili ćemo iskoristiti naše pravne i racionalne opcije ako ono što očekujemo ne bude u potpunosti ostvareno", objasnio je Rohani.

Rohani je dodao da bi to bila "strateška greška" na američkoj strani zbog ukidanja sporazuma.

Ovo je bio prvi put da je iranski lider istakao uslove pod kojima bi sporazum mogao ostati živ nakon povlačenja Trampa. Prethodne izjave teheranskih zvaničnika sugerisale su da bi takav potez automatski značio kraj sporazuma.

Ranije je portparol iranskog ministra spoljnih poslova Bahram Kasemi rekao da će napuštanje sporazuma biti "bolno za SAD i da će se kajati".

"Ovaj korak bi lišio SAD preostalog kredibiliteta i rezultirao bi daljim nedostatkom poverenja u svetu prema SAD", rekao je Kasemi.

Tramp će danas objaviti svoju odluku u vezi sa nuklearnim sporazumom u 14 sati po lokalnom vremenu [18:00 GMT]. Ranije je odredio rok do 12. maja da se potvrdi sporazum ili da se obnove sankcije Iranu, a koje su ukinute kao deo sporazuma, u zamenu da Iran obustavi svoj nuklearni program.

Vašington je pozvao svoje evropske saveznike - Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku - da ponovo pregovaraju o izmenama sporazuma, te da se u njega uključi iranski raketni program, koji nikada nije bio deo prvobitnog sporazuma. Iako su saveznici Vašingtona u Evropi dali podršku nuklearnom sporazumu, oni takođe pokušavaju da ublaže zabrinutost Vašingtona zalaganjem za postizanje novog sporazuma sa Iranom koji bi obuhvatio i program balističkih raketa i nuklearne aktivnosti nakon 2025. godine, kada ističe trenutni. Iran se protivi bilo kakvim izmenama sporazuma.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je prošlog meseca ustvrdio da Iran ne poštuje sporazum i da razvija nuklearno oružje, uprkos ponovljenim potvrdama od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju da Iran poštuje uslove sporazuma. Netanijahu je optužio Iran da ga krši, kao i da vodi "tajni program nuklearnog naoružavanja". Sve navode, koje je naveo Netaniijahu tokom onoga što je izgledalo kao dobro pročitana prezentacija, potpuno je odbacio Iran.

Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rohani: Teheran može nastaviti da poštuje sporazum

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Maj.2018

Predsjednik Irana Hasan Rohani (Hassan Rouhani) rekao je da bi ta zemlja mogla nastaviti da se ponaša u skladu sa sporazumom potpisanim sa šest svjetskih sila Zajedničkim sveobuhvatnim planom rada (JCPOA), čak i ako predsjednik SAD Donald Trump (Tramp) odluči da istupi iz sporazuma. On je tokom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

(VIDEO) SVET PONOVO NA IVICI RATA: Iran spreman za najgori scenario dok se čeka Trampova odluka, a evo šta su mu poručili!

Izvor: Kurir, 08.Maj.2018

Iran neće ostati pasivan ako američki predsednik Donald Tramp odluči da napusti međunarodni nuklearni sporazum i spreman je za najgori scenario, saopštili su visoki iranski zvaničnici, nekoliko sati pre nego što Tramp objavi odluku o sudbini sporazuma iz 2015.

Nastavak na Kurir...

Tramp: Amerika izlazi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom!

Izvor: Vesti-online.com, 08.Maj.2018

Američki predsednik Donald Tramp optužio je Iran da obogaćuje uranijum i pravi nuklearno oružje zanemarujući postojeći nuklearni sporazum. S tim u vezi, Amerika izlazi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom...- Sporazum je omogućio Iranu da nastavi obogaćivanje uranijuma i na kraju da postigne...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.