RT: Bahrein će slediti potez UAE-a u normalizaciji odnosa sa Izraelom - Tramp

Izvor: Vostok.rs, 12.Sep.2020, 08:35

RT: Bahrein će slediti potez UAE-a u normalizaciji odnosa sa Izraelom - Tramp

Kraljevina Bahrein pridružiće se Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) u potpisivanju mirovnog sporazuma sa Izraelom sledeće sedmice, saopštio je američki predsednik Donald Tramp. Gahrein će tako postavći druga arapska država u Zalivu koja je to učinila nakon američkog posredovanja. „Još jedan ISTORIJSKI proboj danas!“ saopštio je Tramp, čime su potvrđene izveštaji o kojima se dugo pričalo, te je službeno ozvaničen. Takođe je objavio tekst zajedničke izjave sa bahreinskim kraljem Hamadom bin Isa bin Salmanom al Kalifom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, potvrđujući da će predstavnik zalivske monarhije prisustvovati ceremoniji 15. septembra u Beloj kući i potpisati Deklaraciju mira sa Izraelom zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Joint Statement of the United States, the Kingdom of Bahrain, and the State of Israel pic.twitter.com/xMquRkGtpM
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 11, 2020 Izraelski ambasador u SAD-u Ron Dermer pohvalio je vest i zahvalio UAE-u i Bahreinu na „ovom istorijskom napretku“. Takođe se zahvalio Trampu što se „suprotstavio Iranu i pomogao da se naš region transformiše na bolje“, dodajući da ima „još toga što dolazi!“
Israel waited 26 years to make peace with a 3rd Arab country and only 29 days to make peace with a 4th. Thanks to the leaders of  and  for this historic breakthrough and to @POTUS Trump for confronting  and helping transform our region for the better. More to come!
— Amb. Ron Dermer (@AmbDermer) September 11, 2020 Mala zalivska monarhija, kojom je vladala sunitska dinastija blisko povezana sa Saudijskom Arabijom, druga je arapska zemlja koja je priznala Izrael u proteklih mesec dana, otvoreno pripisujući Trampovim naporima za posredovanje za taj potez. Mirovni ugovor Bahrein-UAE sa Izraelom prvi je takav dokument otkako je Jordan sklopio mir sa jevrejskom državom 1994. godine.   Posle najave UAE 13. avgusta, Tramp je saopštio da će i druge zemlje slediti primer „uskoro“. Pričalo se da se Bahrein našao na toj listi, ne samo zbog toga što je Manama bila domaćin radionice Mir za prosperitet 2019. godine, namenjene predstavljanju ekonomskog dela Trampovog predloga „Dogovor veka“ za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Iako su Palestinci odlučno odbili i ekonomske i političke predloge Bele kuće, UAE i Bahrein odlučili su da priznaju Izrael. Jedan norveški parlamentarac već je nominovao Trampa za Nobelovu nagradu za mir pozivajući se na avgustovski sporazum sa UAE-om. U petak je još jedan parlamentarac ponovo nominovao američkog predsednika, ovog puta za prošlonedeljni kontroverzni sporazum između Srbije i njene otcepljene pokrajine Kosovo. Samo nekolicina arapskih ili muslimanskih zemalja priznala je Izrael od proglašenja nezavisnosti u maju 1948. godine, a mnoge  su ratovale sa jevrejskom državom. Priznanje Bahreina smanjiće broj članova UN-a koji ne priznaju Izrael na 29. Izvor: Vostok / RT
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.