Prvi put u istoriji američki predsednik u jednu zemlju stiže kao SLABIJI IGRAČ

Izvor: Blic, 05.Nov.2017, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u istoriji američki predsednik u jednu zemlju stiže kao SLABIJI IGRAČ

Američki predsednik Donald Tramp doputovao je u petak na Havaje, odakle će krenuti na 12-dnevnu azijsku turneju, tokom koje će posetiti Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine, kako bi, pre svega, dobio podršku za američku politiku prema Severnoj Koreji.

Tokom kraćeg boravka na Havajima, Tramp će posetiti Perl Harbor i memorijalni centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << USS Arizona za američke vojnike i mornare poginule u japanskom bombardiranju 7. decembra 1941. godine.

Reč je o prvom Trampovom odlasku u Aziju otkako je u Beloj kući, i istovremeno o najdužoj azijskoj turneji nekog američkog predsednika od 1992. Uz učešće na više regionalnih samita, američki predsednik imaće i nekoliko važnih bilateralnih susreta, pre svega s kineskim predsednikom Sijem Đinpingom, ali i kontroverznim filipinskim predsednikom Rodrigom Duterteom. Američki mediji na čelu sa CNN-om naglašavaju da je ovo prvi put u istoriji da američki predsednik ide u neku zemlju u podređenom položaju.

Loša polazna tačka

Tramp je trenutno na najnižem nivou popularnosti otkako je predsednik. Istraživanje javnog mnjenja, koje su pre nekoliko dana sproveli "Wall Street Journal" i televizija "NBC News", pokazuje kako se samo 38 odsto Amerikanaca slaže s načinom na koji Tramp ispunjava predsedničku dužnost, a 58 odsto ih se protivi njegovim političkim odlukama.

Bela kuća naglašava kako i samo trajanje Trampove azijske turneje pokazuje njegov angažman i odlučnost u razvoju odnosa prema tom delu sveta.

Ali brojna pitanja ostaju, posebno na ekonomskom planu, nakon što je naprasno, samo tri dana nakon preuzimanja funkcije, Tramp povukao Sjedinjene Države iz Transpacifičkog partnerskog trgovinskog sporazuma (TPP) na veliko razočaranje zemalja potpisnica, naročito Japana.

Taj sporazum, koji je trebalo da predstavlja protivtežu sve većem uticaju Kine, potpisalo je pre dve godine 12 zemalja Azije i Pacifika, koje predstavljaju 40 posto svetske ekonomije.

Japanski premijer Šinzo Abe, veliki zagovornik sporazuma, priznao je krajem 2016. da TPP bez Sjedinjenih Država "ne bi imao smisla".

Uz golf ušvršćuje pijateljstvo sa Abeom

Nakon kratkog zaustavljanja na Havajima u petak, Donald Tramp će se u nedelju susresti s Abeom na novoj partiji golfa nakon što su ga odigrali na Floridi u Mar-a-Lagu u februaru ove godine. Ovaj put pridružiće im se profesionalni golfer Hideki Matsujama, trenutno četvrti na svetskoj listi.

Tramp želi da razgovorima s japanskim premijerom učvrsti savez dve zemlje u vreme kada se mnogi čelnici zapadnih demokratija ograđuju od nekih njegovih poteza i politika, primera radi kada je reč o Iranu ili klimatskim promenama.

To je želja i Šinza Abea. Tokom nedavne predizborne kampanje u svojoj zemlji, Abe je u više navrata naglasio prijateljske veze s Donaldom Trampom.

- Bliski odnosi Japana i SAD-a su važni, posebno u svetlu severnokorejske nuklearne i raketne pretnje - rekao je Abe u oktobru.

Abe je bio i prvi strani lider koji je imao razgovore s Trampom, čak i pre njegove inauguracije.

U Severnoj Koreji, Tramp i Abe imaju zajedničkog neprijatelja.

Međutim, mnogi strahuju da će Japan morati da plati cenu tog prijateljstva na drugim poljima, naročito ekonomskom.

- Njihova bliskost ne pomaže u rešavanju bilateralnih trgovinskih pitanja - rekao je Toru Mačida, pisac i novinar, u članku za časopis "Gendai Business".

Južna Koreja bez demilitarizovane zone

Trampu nakon Japana sledi Južna Koreja, gde se neće uputiti u demilitarizovanu zonu na granici Severa i Juga kao što su to činili njegovi prethodnici. Međutim, sigurno je da će njegov planirani govor u južnokorejskom parlamentu privući posebnu pažnju.

Seul se nada kako će Tramp potvrditi snagu njihovog saveza u vreme kada Pjongjang velikim koracima grabi ka ispunjenju svojih nuklearnih ciljeva.

- Ali Južnokorejci žele da bdu sigurni da SAD neće uvesti njihovu zemlju u vojni sukob koji bi bio preuranjen ili beskoristan - rekao je Skot Šnajde iz Veća za spoljne odnose, tink-tenka sa sedištem u Njujorku.

Njihov strah nije bez osnove jer, kako naglašava Majkl O'Henlon, stručnjak instituta Brukings u Vašingtonu, američki predsednik često "improvizuja i ponaša se nepredvidivo, a ljudi poput šefa Pentagona Džejmsa Matisa i državnog sekretara Reksa Tilersona pokušavaju, u meri u kojoj je to moguće, da to učiniti suvislim potezima".

Problem je u tome što svetske vođe često s Trampom ne znaju na čemu su. Jedan dan ih hvali, drugi dan ih ismeva. Diplomatski protokol s terminologijom rezervisanom za saveznike i za protivnike, Trampu je nepoznanica. Njegova strategija je nepredvidivost, ocenjuje nemačka agencija DPA.

- To nervira njegove saveznike. Šalje mešane signale protivnicima - rekao je nedavno za "Glas Amerike" Terens Šuplat, koji je bivšem predsedniku Baraku Obami pisao spoljnopolitičke govore.

- Time se umanjuje uloga predsednika. Reči ovog predsednika svet ne uzima za ozbiljno - dodao je.

Južnokorejcima, koji pre svega zagovaraju dijalog sa Severom, nisu se svidele Trampove žestoke pretnje Pjongjangu putem Tvitera.

Tramp pak smatra kako blagi stav Seula nije od pomoći.

- Južna Koreja postaje svesna, kao što sam joj i rekao, da njeno popuštanje ne deluje. Oni razumeju samo jedno - dodao je Tramp, misleći pritom da se akcije Severne Koreje mogu zaustaviti samo pretnjom vojne sile.

Tramp u Pekingu u inferiornoj ulozi

Nakon Seula na redu je Peking. Četrdeset i peti predsednik SAD-a sastaće se s kineskim predsednikom, "moćnim čovekom", kako ga je sam nedavno nazvao.

Tramp je u međuvremenu znatno ublažio svoju agresivnu retoriku iz kampanje o problemu s kineskom trgovinom i sada je puno oprezniji u izjavama o toj temi. Američki predsednik će Sija Đinpinga pokušati da uveri da se mnogo čvršće postavi prema Severnoj Koreji.

- U prošlosti Sjedinjene Države bile su vrlo moćne, pa su smatrale da ih Kina mora slušati - rekao je Đia Kinguo s pekinškog unverziteta, dodajući kako to danas više nije slučaj.

- To bi mogla biti njihova najveća razlika. Sve u svemu, smatram da Tramp dolazi u posetu kao slabiji igrač, a pozicija mu je dodatno oslabljena učvršćenjem Sijeve moći na nedavnom kongresu Komunističke partije i nedostatkom koherentne američko-kineske politike - rekao je Džonatan Fenbi, analitičar koji se bavi Kinom u TS Lombardu, kompaniji za ekonomska i politička istraživanja.

Kada se radi o odmah opipljivim rezultatima, Tramp bi mogao više da profitira. S njim u Kinu dolazi poslovna svita koju čine mahom predstavnici američkog energetskog sektora.

Tramp i Si trebalo bi da potpišu sporazume o ulaganjima vredne milijarde dolara, što bi moglo da ojača Trampov imidž u domovini i doprinese njegovom cilju o smanjivanju trgovinskog deficita s Kinom.

Tramp će potom u vijetnamskom Da Nangu biti učesnik sastanka na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), skupa s kojeg se obično promoviše liberalizacija trgovine pa bi se i tamo TPP mogao naći u prvom planu.

Kraj turneje u Manili s kontroverznim Duterteom

Američki predsednik turneju završava u Manili na drugom regionalnom samitu, Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Onde se očekuje prilično živopisan susret Donalda Trampa i kontroverznog filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, poznatom po krvavim obračunima s trgovcima drogom.

- Idemo na Filipine gde prethodna administracija nije bila dobrodošla - rekao je ponosno Donald Tramp.

Na oba regionalna samita gost će biti i ruski predsednik Vladimir Putin, što povećava mogućnost razgovora na marginama skupa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.