Prekinuta najduža blokada vlade u istoriji SAD

Izvor: B92, 25.Jan.2019, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta najduža blokada vlade u istoriji SAD

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp postigao je kratkoročni sporazum da se deblokira federalna vlada na tri nedelje.

Time je prekinuta najduža blokada vlade u američkoj istoriji.

Postignut je dogovor o privremenom tronedeljnom finansiranju savezne vlade do 15. februara posle više od mesec dana paralize koja je pogodila 800.000 zaposlenih.

"Vrlo sam ponosan da objavim danas da smo postigli sporazum da okončamo blokadu vlade", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tramp u izjavi iz Bele kuće.

On je rekao da će uskoro potpisati tekst koji su odobrile i demokrate i republikanci.

Njegovim potpisom biće prekinuta najduža delimična blokada vlade u istoriji SAD, od 35 dana.

Oko 800.000 zaposlenih u saveznim institucijama morali su da rade bez plate ili su bili poslati na prinudne odmore dok Tramp i demokrate nisu mogli da se usaglase oko više milijardi dolara finansiranja koje je Tramp tražio za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Tramp je ovo danas izjavio u trenutku kada su sve veći poremećaji u radu raznih institucija kao kao i povećana kašnjenja letova na najfrekventnijim aerodromima u zemlji zbog nedostatka bezbednosnog osoblja ukazivali na hitnost izlaska iz blokade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.