Postignut novi trgovinski sporazum SAD - Kanada

Izvor: VOA, 01.Okt.2018, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut novi trgovinski sporazum SAD - Kanada

Posle intenzivne diskusije u poslednjem trenutku, pred samoproklamovani rok u ponoć, zvaničnici SAD i Kanade objavili su kasno u nedelju da su postigli trgovinski sporazum, koji omogućava modifikaciju trostranog pakta sa Meksikom, kako bi se zamenio gotovo četvrt veka star Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA). Sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA), koji pokriva 1,2 hiljade milijardi u godišnjoj trgovini, trebalo bi da za 60 dana potpišu predsednik Donald Tramp i njegove kolege iz Meksika i Kanade. "Mislimo da je ovo fantastičan sporazum za Sjedinjene Države", rekao je novinarima viši zvaničnik administracije tokom na brzinu obavljenog brifinga telefonom, dodajući da je to "velika pobeda predsednika". Trampova kritikova sporazum NAFTA bila je centralno mesto njegove uspešne kampanje 2016. "Najgori trgovinski sporazum možda ikad potpisan bilo gde, ali sigurno najgori spozaum ikad potpisan u ovoj zemlji", govorio je Tramp o NAFTA-i, optužujući ga za gubitak poslova u proizvodnji u Americi otkako je stupio na snagu 1994. godine. Kongres SAD će verovatno glasati o USMCA naredne godine. Sudbina sporazuma, u rukama američkih zakonodavaca, ostaće daleko od sigurne, posebno ukoliko demokrate povrate kontrolu nad predstavničkim domom na novembarskim izborima na polovini predsedničkog mandata. "USMCA će obezbediti našim radnicima, farmerima, rančerima i biznisima visokostandardni trgovinski sporazum, koji će rezultirati slobodnijim tržištem, više fer trgovinom i robusnim ekonomskim rastom u našem regionu", naveli su američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer i kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend u zajedničkom saopštenju. "To će ojačati srednju klasu i stvoriti kvalitetne, dobro plaćene poslove i nove šanse za gotovo pola milijarde ljudi koji Severnu Ameriku zovu svojim domom".

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Što donosi novi trgovinski sporazum SAD, Kanade i Meksika?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Okt.2018

Sve donedavno se činilo da bi Kanada mogla biti isključena iz dogovora. Sporazum je bio na klimavim nogama nakon što su Sjedinjene Države započele trgovinski rat na nekoliko frontova, uključujući uvođenje tarifa na željezo i uvoz alumunija iz Meksika i Kanade.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.