Izvor: Radio 021, 04.Jul.2020, 19:00

Ponovo se pokreće ispitivanje hidroksihlorokina

Nastavlja se ispitivanje kontroverznog leka protiv malarije koji je uzimao američki predsednik Donald Tramp kako bi pokušao da spreči zarazu virusom korona.

Britanski regulatori kažu da hidroksihlorokin i hlorokin mogu da se daju zdravstvenim radnicima u kliničkoj studiji da bi testirali teoriju.

Regrutacija za ispitivanje COPCOV >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prekinuta je zbog zabrinutosti za nuspojave koje su pokrenula druga istraživanja, a koja su od tada diskreditovana.

Zaključeno je da lek nije koristan i da povećava rizik od nastanka nepravilnog srčanog ritma i smrti.

SZO je obustavila svoja ispitivanja ovog antimalarika kao leka za lečenje virusa korona.

Iako studije ukazuju na to da hidroksihlorokin ne spašava ljude koji su već bolesni od koronavirusa, istraživači žele da nastave sa istraživanjem kako bi utvrdili da li taj antimalarik može da spreči infekciju, piše BBC.

U ispitivanju na više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike koristiće se hlorokin, hidroksihlorokin ili placebo.

"Hidroksihlorokin još uvek može da spreči infekcije, a to treba i da se utvrdi u randomiziranom kontrolisanom ispitivanju", rekao je jedan od vodećih istraživača, profesor Sir Nikolas Vajt sa Univerziteta u Oksfordu.

Autor: BBC (N1)

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.