Pompeo danas u Sloveniji potpisuje izjavu o 5G mreži

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2020, 08:38

Pompeo danas u Sloveniji potpisuje izjavu o 5G mreži

Američki državni sekretar Majk Pompeo boraviće danas u kratkoj poseti Sloveniji, tokom koje će biti potpisana zajednička izjava o bezbednosnim pitanjima u vezi sa 5G mrežom.

Pompeo je juče boravio u Češkoj, prvoj stanici evropske turneje koja ima veliki dnevni red, uključujući i ulogu Kine u izgradnji 5G mreže, a posle Slovenije posetiće Austriju i Poljsku.

Pompeo je u Evropu stigao nakon što je američki predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Donald Tramp krajem prošlog meseca najavio smanjenje vojnog prisustva SAD u Nemačkoj.

Prema ranijim navodima slovenačke agencije STA, tekst nacrta deklaracije predviđa bezbednosnu proveru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, da li poštuju pravo intelektualne svojine i zakone u vezi s transparentnošću korporativnog upravljanja.

Slične zajedničke izjave SAD su već potpisale s Poljskom, Rumunijom, Estonijom i Letonijom, a njihov cilj je, pored ostalog, da naglase važnost bezbednih digitalnih mreža na nivou Evropske unije i NATO-a.

Iako se njegovo ime u nacrtu dokumenta direktono ne spominje, navodi STA, cilj izjave verovatno je namera za uvođenje restrikcija kineskom tehnološkom gigantu Huaveju, s obzirom na to da Tramp već duže vreme pokušava da odvrati saveznike od poslova na tom području s Kinom i Huavejem zbog navodnog bezbednosnog rizika i potencijalne mogućnosti špijuniranja za račun kineskih vlasti.

Prema najavama iz slovenačke vlade, razgovori će biti posvećeni jačanju bilateralnog dijaloga na političkom i ekonomskom polju, a SAD su zainteresovane i za jačanje saradnje na području energetike, posebno kad je riječ o mogućnosti izgradnje drugog bloka nuklearke Krško.

Pompeov dolazak u Sloveniju prva je poseta nekog američkog zvaničnika tako visokog ranga nakon niza godina.

Aktuelni slovenački premijer Janez Janša je u vreme dok je bio u opoziciji često optuživao prethodnike da su zanemarili odnose sa SAD i obaveze u NATO-u, jer nisu investirali u vojsku i naoružanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.