Politiko: Tramp iz vikendice obara Obamin dil sa Kubom

Izvor: B92, 10.Jun.2017, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politiko: Tramp iz vikendice obara Obamin dil sa Kubom

Američki predsednik Donald Tramp će u Majamiju predstaviti novi “plan akcije prema Kubi”, kojim će “ispuniti obećanje” i oboriti odluku Baraka Obame.

Kako prenosi Politiko, ekcentrični milijarder u ulozi vrhovnog komandanta jedne od najvećih svetskih sila, u petak će u svojoj “drugoj kući” u kojoj boravi bezmalo skoro kao i u Vašingtonu, objaviti da pobija istorijske promene koje je uveo prethodni režim.

Obama je pre tri godine prekinuo višedecenijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomske i diplomatske barijere između rukovodstava Amerike i Kube.

Lokacija na kojoj će Tramp to učiniti nije poznata, a Bela kuća se nije zvanično oglašavala povodom ovakve odluke predsednika SAD.

Kao istorijsko je dočekano novo uspostavljanje veza između Vašingtona i Havane, 2014. godine kada je Barak Obama postao prvi predsednik od Kelvina Kulidža koji je dodirnuo kubansko tlo.

Mnogi očekuju da Trampova odluka neće uticati na postojanje američke Ambasade u Havani, već na činjenicu da su prethodnim sporazumom građani Kube koji emigriraju u SAD bili su tretirani kao legalni stanovnici.

Ipak, odnosi između Kube i SAD nisu potpuno normalizovani Obaminim sporazumom, embargo je i dalje ostao na snazi i ne može da bude ukinut bez odobrenja Kongresa, zbog takozvanog Helms-Barton sporazuma, koji je “morao da potpiše” Bil Kliton 1996. godine.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tramp poništava Obaminu politiku prema Kubi?

Izvor: RTS, 10.Jun.2017

Predsednik SAD Donald Tramp posetiće Majami sledećeg petka kako bi najavio da će pojačati restrkcije prema onima koji putuju u i posluju sa Kubom, piše "Politiko". . Tramp će tako ispuniti predizborno obećanje da će...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.