Pojavio se snimak, u kom kaže: Ovo je strogo poverljivo VIDEO

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 07:50

Pojavio se snimak, u kom kaže: "Ovo je strogo poverljivo" VIDEO

U američkim medijima pojavio se audio-snimak na kom bivši predsednik SAD Donald Tramp lista poverljive dokumente, van Bele kuće.

Snimak uključuje nove detalje iz razgovora koji su ujedno ključni dokaz u optužnici specijalnog tužioca Džeka Smita protiv Trampa, koji se tereti za protivzakonito rukovanje poverljivim informacijama. Tramp, s druge strane, sve negira.

Na audio-snimku se čuje se kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tramp lista papaire, govoreći "ovo je strogo poverljivo", čime, kako se navodi, priznaje da su tajni dokumenti bili kod njega, preneo je BBC.

CNN je prvi objavio snimak čije je trajanje oko dva minuta, navodeći da je nastao tokom jednog intervjua koji je Tramp dao u julu 2021.

Na tom snimku Tramp govori: "ovo su dokumenit", o kojima potom govori da su "strogo poverljivi"

Tramp se suočava sa teškim optužbama da je zadržao poverljiva dokumenta pošto mu je bio završen mandat u Beloj kući. Na teret mu se stavlja čak 37 tačaka optužnice, između ostalog i za uzimanje podataka o nacionalnoj odbrani, kao i nuklearne tajne.

To je druga optužnica protiv Trampa i prva na federalnom nivou protiv bivšeg predsednika. Ipak, optužba protiv Trampa je sugestija da je čuvanje strogo tajnih dokumenata moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država.

Poverljivi dokumenti koje su agenti Federalnog istražnog biroa zaplenili u Trampovoj vili u Mar-a-Lagu na Floridi sadržali su informacije o nuklearnom programu Sjedinjenih Država, o mogućnostima naoružanja SAD i drugih stranih sila, kao i o "potencijalnoj ranjivosti SAD i njenih saveznika od vojnog napada" .

Prema optužnici, Tramp je te dokumente više od godinu dana držao u raznim prostorijama vile na Floridi, između ostalog u plesnoj sali, kupatilu, kancelariji i spavaćoj sobi.

Tramp trenutno vodi kampanju da se vrati u Belu kuću na izborima 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.