Ovo je 20 najmoćnijih zemalja sveta: Ko je prvi, Rusi ili Ameri?

Izvor: Vesti-online.com, 18.Mar.2017, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je 20 najmoćnijih zemalja sveta: Ko je prvi, Rusi ili Ameri?

SAD su i ove godine zadržale poziciju najmoćnije zemlje sveta, uprkos tome što novoizabrani američki predsednik Donald Tramp ne uživa podjednako poštovanje kao njegov prethodnik Barak Obama, piše "Indipendent".

Sudeći prema studiji "Najbolje zemlje" koju je sproveo "US News and World Report", najmoćnija zemlja sveta su SAD. Rangiranje 80 zemalja sveta vršeno je na osnovu velikog broja faktora, poput >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kulturne istorije, ekonomskog i političkog uticaja, vojne snage, kvaliteta života itd.

U anketi, koja je za cilj imala otkrivanje toga kako svet vidi određene nacije na globalnom nivou, učestvovalo je više od 21.000 biznismena, članova društvene elite i običnih građana.

Rezultati ankete izgledaju ovako:

20. Pakistan

19. Švedska

18. Italija

17. Australija

16. Indija

15. Švajcarska

14. Iran

13. Turska

12. Kanada

11. Južna Koreja 


10. Ujedinjeni Arapski Emirati 

UAE su najveći uvoznik oružja na svetu, a posle Saudijske Arabije najviše ulažu u vojnu odbranu.

9. Saudijska Arabija 

Zalihe nafte ove zemlje učinile su je jednom od najbogatijih i najmoćnijih zemalja na Bliskom Istoku.

8. Izrael 

Uprkos sukobu sa Palestinom, ova zemlja ima izuzetno jaku ekonomiju, izuzetno školstvo i visok dohodak po glavi stanovnika.

7. Japan 

Jedna je od tehnološki najnaprednijih nacija i treća svetska ekonomska sila uprkos razornom cunamiju koji je 2011. godine uništio dobar deo njene infrastrukture.

6. Francuska

Sa BDP-om od 42.384 dolara, Francuska je jedna od najjačih ekonomskih sila u Evropi. Njen dalji uticaj na svet proteže se kroz njenu nauku, politiku, kulturu i možda ljubav iznad svega, piše US News.

5. Nemačka 

Jedna od najvećih ekonomskih sila Evrope sa najmnogoljudnijom nacijom na Starom kontitentu postala je izuzetno politički uticajna od ujedinjenja 1990. godine.

4. Velika Britanija 

Reč je o visoko razvijenoj naciji sa velikim međunarodnim ekonomskim, političkim, naučnim i kulturnim uticajem, piše US News. Iako se ne zna kako će izazak iz Evropske Unije uticati na njenu budućnost, čini se da je u do sada ova zemlja uspela da prevaziđe sve izazove.

3. Kina 

Dom je 1.4 milijardi ljudi i jedna od najvećih vojnih sila, a stručnjaci predviđaju da će do 2025. postati vodeća svetska ekonomska sila.

2. Rusija 

Kada je reč o prirodnim dobrima, Rusija je jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Trenutno na unapređenje vojske troši 5.4 odsto BDP budžeta, što je znatno više u odnosu na zemlje NATO-a i SAD (3.3 odsto).

1. SAD 

Skoro 75 odsto ispitanika izjavilo je da je izgubilo poštovanje prema SAD nakon dolaska Donalda Trampa na vlast. Ipak, njen ekonomski, politički, kulurni i umetnički uticaj i danas oblikuje svet, a budžet za vojnu odbranu od 600 milijardi dolara i činjenica da je u pitanju vodeća svetska ekonomska sila zaslužni su za to što se SAD nalaze na vrhu ove liste.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.