Ova zemlja kupuje vojnu opremu od SAD u vrednosti od 3 MILIJARDE DOLARA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2020, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova zemlja kupuje vojnu opremu od SAD u vrednosti od 3 MILIJARDE DOLARA!

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je danas da će prodibiti saradnju sa Indijom, u pokušaju da uspostave ravnotežu u dominaciji Kine u tom regionu.

Indija će kupiti vojnu opremu od SAD-a vrednu tri milijarde dolara, uključujući i 24 helikoptera. Indija i Sjedinjene Države su takođe su napravile napredak ka postizanju velikog trgovinskog sporazuma, rekao je Tramp koji se nalazi u poseti Indiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Pregovarači dve strane diskutuju mesecima kako bi suzili razlike u stavovima o poljoprivrednoj robi, kontroli cena medicinskih proizvoda, digitalnoj trgovini i novim tarifama.

- Indijske tarife su i dalje previsoke, verovatno najveće na svetu - izjavio je predsednik SAD, što je bila jedina kritika koju je uputio Indiji tokom posete za za koju je rekao da predstavlja "spektakularan uspeh".

- Naplaćuje nam se veliki broj tarifa, ne može to tako - poručio je on na brifingu za novinare navodeći ponovo kao primer indijske carine na Harli-Dejvidson motore.

Tramp je danas imao razgovor sa indijskim premijerom Narendrom Modijem "u četiri oka", nakon čega su usledili sastanci na nivou delegacija u pokušaju da se ostvari napredak po pitanjima oko kojih su dve zemlje podeljene.

Nakon tih sastanaka, Tramp je rekao da je njegova poseta bila produktivna, uz zaključivanje ugovora o kupovini američkih helikoptera za indijsku vojsku. Indija će kupiti 24 helikoptera "SiHok" (SeaHawk) od kompanije Loki Martin opremljene raketama Helfajer, u vrednosti 2,6 milijardi dolara, i planira narudžbinu šest "Apač" helikoptera.

Dodao je da se nada postizanju velikog trgovinskog sporazuma, verovatno do kraja godine.

- Naši timovi su postigli ogroman napredak na sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu i optimističan sam da možemo postići dogovor koji će biti od velikog značaja za obe zemlje - naveo je.

Dve države su prvobitno planirale da sklope "mini sporazum“, ali se pokazalo da je to teško postići, i umesto toga sada imaju za cilj postizanje jednog većeg paketa, uključujući i mogući sporazum o slobodnoj trgovini.

Tramp je takođe rekao da je razgovarao sa Modijem, koga je nazvao "dragim prijateljem", o značaju bezbednosti 5G telekomunikacione mreže u Indiji, uoči planirane aukcije za dodelu frekvencija u toj zemlji.

SAD su uvele zabranu na opremu kompanije Huavej Tehnolodžiz, tvrdeći da ona može da služi kineskoj vladi za špijunažu, što su Huavej i zvanični Peking u više navrata kategorično demantovali.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.