O kompromisu i zidovima

Izvor: Deutsche Welle, 06.Feb.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O kompromisu i zidovima

Pred njim – oba doma Kongresa. A njemu iza leđa – moćna protivnica. Američki predsednik Donald Tramp održao je svoj drugi Govor o stanju nacije. Potrudio se da pošalje pomirljive poruke, ali je ipak govorio o zidu.

U prve dve godine na funkciji predsednika, Donald Tramp podelio je SAD kao nijedan drugi predsednik pre njega. Ipak, ovom prilikom izabrao je reči koje spajaju – kako bi smanjio raskol između dva politička tabora. Tramp je obraćajući se naciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << rekao da dnevni red koji želi da predstavi nije ni dnevni red republikanaca ni demokrata.

„To je dnevni red američkog naroda“, rekao je Tramp. Nije reč o strankama, dodao je, već o zemlji. Ponovo se, kaže, mora razviti umetnost postizanja kompromisa. „Zajedno možemo da prekinemo decenijsku političku pat-poziciju. Možemo da prevaziđemo razlike, izlečimo stare rane, stvoriti nove koalicije i nađemo nova rešenja.“

„Govor o stanju nacije“ (State of the Union) – tako se pompezno zove inscenirani govor američkog predsednika pred Kongresom. Taj politički spektakl je prošle godine u januaru pratilo 45,6 miliona Amerikanaca. Zbog toga je Donald Tramp bio pogođen kada mu je demokratkinja Nensi Pelosi taj nastup najpre zabranila.

Rukovanje sa Nensi Pelosi

Predsednica Predstavničkog doma iskoristila je svoje pravo i otkazala govor sve dok je trajao delimični zastoj rada vlade (Shutdown). Obe strane su se međutim na kraju dogovorile oko privremenog budžeta koji međutim omogućava finansiranje samo do kraja naredne sedmice.

Ekonomija: „Najuspešnija vlada, jaka nacija“

Predsednik se pohvalio svojim ekonomskim uspesima: SAD upravo doživljavaju „ekonomsko čudo“, rekao je Tramp. „Jedino što može da zaustavi jaku američku privredu jesu glupi ratovi ili partijske istrage“.

To je bilo jasno upiranje prstom na specijalnog istražioca Roberta Milera koji se bavi Trampovim kontaktima s Moskvom tokom predizborne kampanje i druge moguće ilegalne postupke.

Useljavanje: „Zidovi funkcionišu i spasavaju živote“

Tramp je ponovo zatražio od Kongresa reformu američkog Zakona o useljavanju. „Imamo moralnu obavezu da stvorimo imigracioni sistem koji štiti život i radna mesta građana“. Legalno useljavanje je, kaže, obogaćivanje za zemlju – ali ugrožena južna granica, mora biti „odbranjena“.

Ilegalne migracije, prema Trampovim rečima, ugrožavaju radna mesta i povećavaju socijalne izdatke. Radnici plaćaju cenu za to, tvrdi američki predsednik.

Žene u belom

U sukobu oko planirane izgradnje zida, Tramp nije pokazao nikakvu spremnost za kompromis: „Pobrinuću se za to da zid bude izgrađen!“

Severna Koreja: „Srešću Kima u Vijetnamu“

Tramp i njegov severnokorejski kolega Kim Džong Un će se, dobrih osam meseci nakon istorijskog samita u Singapuru, ponovo sastati.

Dugo očekivani drugi susret dogodiće se već ovog meseca, najavio je Tramp – i to 27. i 28. februara u Vijetnamu.

Avganistan: „Velike nacije ne vode beskonačne ratove“

Tramp želi da smanji broj američkih vojnika u Avganistanu. On je rekao da njegova vlada u tom smislu vodi konstruktivne razgovore i sa talibanima. „Ne znamo da li će doći do dogovora, ali nakon 20 godina rata, došlo je vreme da se barem potrudimo oko mira.“

Tramp se dotakao i trgovinskog sukoba sa Kinom, i ponovo optužio Peking za krađu intelektualnog vlasništva. Ugovorom mora biti okončana nefer-praksa kao i hronični trgovinski deficit SAD, i moraju biti zaštićena američka radna mesta, poručio je Tramp.

Nensi Pelosi i brojne druge žene u Kongresu su, tokom Trampovog govora bile obučene u belo. Cilj je bio da se podseti na Pokret sufražetkinja s početka 20. veka. Na izborima za Kongres održanim prošlog novembra izabran je rekordan broj žena u Predstavnički dom. U tom domu su Demokrate većina od početka godine, dok Trampovi Republikanci i dalje kontrolišu Senat.

Protivnički govor Abramsove

Demokratkinja Stejsi Abrams oštro je kritikovala Trampa zbog zastoja u radu vlade. Sramota je da se sa životnim potrebama ljudi igraju političke igre, rekla je Abramsova u Atlanti, u njenom Kontragovoru o stanju nacije. Demokrate su nju izabrale da održi taj govor kao snaga u usponu u toj partiji.

Stejsi Adams održala je Kontragovor o stanju nacije

Zbog sukoba oko Trampovih zahteva za izgradnju zida, došlo je do petonedeljnog delimičnog zastoja u radu vlade. Bio je to najduži „Shutdown“ u istoriji SAD. Stotine službenika vlade bilo je primorano da radi bez plate ili je da ode na odmor.

sti/rb/cgn/zi (TV, ap, afp, dpa, rtr)/zi

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.