Nova era: Tramp potpisao povlačenje i zamrzavanje

Izvor: B92, 23.Jan.2017, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova era: Tramp potpisao povlačenje i zamrzavanje

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp potpisao je ukaz kojim počinje povlačenje SAD iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

Nakon potpisivanja ukaza u Ovalnoj sobi, Tramp je rekao da je to "velika stvar za američkog radnika", prenosi agencija Rojters.

On je, takođe, potpisao dekret kojim se zamrzava zapošljavanje u federalnoj vladi, ali i ograničava finansiranje stranih nevladinih organizacija koje podržavaju abortus. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pokretanjem procesa izlaska SAD iz TPP-a Tramp je ispunio obećanje dato u predizbornoj kampanji o prekrajanju trgovinske politike SAD u svojim prvim danima na funkciji predsednika, ocenila je danas njujorška agencija "Blumberg".

Sporazum TPP je potpisalo 12 država radi liberalizovanja trgovine između SAD i zemalja na obodu Pacifika, kao što su Japan, Meksiko i Singapur, navodi njujorška agencija, podsećajući da se Tramp u vreme kampanje protivio i drugim trgovinskim sporazumima, kao što je Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Ova vest već je dovela do turbulencija, dolar se povukao, a većinu svetskih berzi je uzdrmala neizvesnost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.