Njemačka bi WTO-u mogla podnijeti tužbu protiv SAD-a zbog carina

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Mar.2017, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemačka bi WTO-u mogla podnijeti tužbu protiv SAD-a zbog carina

BERLIN - Njemačka bi pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) mogla podnijeti tužbu protiv SAD-a zbog prijedloga predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina, upozorila je u petak njemačka ministrica gospodarstva.

Trump je upozorio da će Sjedinjene Države uvesti carine od 35 posto na automobile koje njemački proizvođač automobila BMW planira proizvoditi u novoj tvornici u Meksiku i izvoziti na američko >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tržište.

Upitana kako će Njemačka reagirati na to upozorenje, ministrica gospodarstva Brigitte Zypries izjavila je za njemačku radio postaju Deutschlandfunk da je to jako teško zbog složenosti takvog poreznog sustava.

"Druga je opcija da podnesemo WTO-u tužbu protiv SAD-a, oni imaju definirane postupke vezano za jasnu odredbu u WTO-ovom sporazumu da carine na uvoz automobila ne smiju premašivati 2,5 posto", rekla je Zypries.

Njemački trgovinski višak u razmjeni sa SAD-om od 50 milijardi eura izvor je napetosti između Washingtona i Berlina.

"Znamo da je to problem i radimo na tome", naglasila je njemačka ministrica. "Srećom smo upravo danas čuli da je ponovo postignut dogovor o povećanju plaća, a to znači da domaća potražnja može dalje rasti. Želimo se također pozabaviti pitanjem poreznih poticaja za istraživanja... dakle, na dobrom smo putu", dodala je.

Od travnja će plaće oko 72.000 radnika u industriji čelika u sjeverozapadnoj Njemačkoj porasti 2,3 posto, te dodatnih 1,7 posto od 1. svibnja iduće godine, objavila je u petak udruga poslodavaca u industriji čelika Arbeitgeberverband Stahl.

"Amerikanci trebaju naše strojeve i naše tvornice ... također treba reći da bilježimo izvozni višak samo u sektoru strojeva i industrijskih pogona dok je u sektoru usluga situacija obrnuta" zbog velikih internetskih tvrtki u Sjedinjenim Državama, naglasila je Zypries.

Tokom dana američki predsjednik i njemačka kancelarka sastat će se prvi puta otkad je novi predsjednik SAD-a stupio na dužnost u siječnju. Merkel će vjerojatno od Trumpa tražiti jamstva da će poduprijeti jaku Europsku uniju i obećanje da će se boriti protiv klimatskih promjena. On će pak - kako se očekuje - tražiti njenu potporu za američki zahtjev da članice NATO-a plaćaju više za svoje potrebe obrane.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.