Ne voli da razmišlja o sebi

Izvor: Deutsche Welle, 09.Nov.2016, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne voli da razmišlja o sebi

O njegovom privatnom životu se ne zna previše, a najmanje se zna o tome kako posluje. Donald Tramp je novi predsednik SAD – evo malog podsećanja na njegovu biografiju i nekih podataka o njegovoj ličnosti.

Donald Tramp je rođen 1946. u njujorškoj četvrti Kvinsu; otac Frederik, građevinski preduzimač, i majka Mari, smestili su ga u internat >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << kada je imao 13 godina. Donald, čiji je deda došao iz Nemačke u SAD, bio je dobar đak i sportista, završio je ekonomsku školu i pošao očevim stopama u posao sa nekretninama. Kasnije je zarađivao novac i organizovanjem izbora za mis i vođenjem kockarnica.

Niko ne može tačno da proceni njegove uspehe kao preduzimača. Kritičari tvrde da bi danas bio bogatiji da je novac koji je nasledio jednostavno oročio u banci. Tramp tvrdi da njegov imetak vredi deset milijardi dolara, ali niko mu ne veruje tek tako, na reč, jer on ne dozvoljava da mu se gleda u karte: svi predsednički kandidati su objavili svoje poreske prijave – osim njega.

„Ne volim da razmišljam o sebi“

Tipično za Donalda Trampa je da čini stvari koje mnogi smatraju nepristojnim. Huška protiv stranaca, ruga se invalidima, o ženama govori skandalozne stvari. Ono što bi druge koštalo političke karijere, njemu – pomaže. „Mogao bih da ubijem nekoga nasred ulice i opet ne bih izgubio ni jednog jedinog birača“, rekao je jednom.

Donald Tramp izabran je za 45. američkog predsednika. „Vreme je da Amerika zaceli rane i da se podele prevaziđu. Mi smo ujedinjeni narod“, rekao je Tramp u prvom obraćanju pristalicama. (09.11.2016)

Desilo se ono što donedavno niko nije mogao da zamisli: Donald Tramp će biti sledeći predsednik SAD. Šok je veliki. A tek posledice… One ne mogu ni da se sagledaju, smatra Mihael Knige. (09.11.2016)

Smanjenje poreza i protekcionizam – to su ekonomski planovi budućeg američkog predsednika Donalda Trampa. Kako će se to odraziti na ekonomije u zemljama Evropske unije, a pre svega na privredu Nemačke? (09.11.2016)

Njegov biograf Majkl Dantonio kaže: „Nikada nisam sreo čoveka koji je tako konstantno arogantan kao što je Tramp“. Tramp stalno govori o trojim stvarima: svom dobrom izgledu, svojoj inteligenciji u svom uspehu, rekao je Dantonio za televiziju ZDF. Novi predsednik SAD je jednom rekao: „Ne volim da razmišljam o sebi jer može da se desi da mi se ne dopadne ono što vidim.“

Poruka stiže do onih kojima je namenjena

Tramp, inače veliki ženskar, ženio se tri puta. Sa svojom prvom suprugom Ivanom ima troje dece: Donalda (38), Erika (32) i Ivanku (34), sa drugom, Marlom Mepls, ima kćerku Tifani (22), a sa trećom suprugom Melanijom ima desetogodišnjeg sina Berona. U predizbornoj kampanji su mu posebno jak oslonac bili Ivanka i Erik. Sadašnja supruga Melanija je slovenačka dizajnerka nakita i bivša manekanka koja je u SAD emigrirala 1996.

Iako je iskusan biznismen, redovno nastupa u javnosti, pa je tako bio i producent sopstvene televizijske rijaliti-serije „Šegrt“ koju je emitovala televizija NBC. Tu su se mladi kandidati takmičili rešavajući razne poslovne zadatke a glavna nagrada je bila – radno mesto u Trampovom menadžmentu. Zahvaljujući toj emisiji, postao je veoma popularan, a u njoj se već prezentirao kao šef koji odlučuje brzo i radikalno.

Multimilijarder Tramp je poznat po tome što na javnim skupovima govori bez pripremljenih tekstova i to, kako mnogima izgleda, šta mu prvo padne na pamet, a to često izgleda kao gomila nepovezanih rečenica. No, poruka stiže do onih kojima je namenjena – njegovi ljubitelji vole da čuju neočekivane obrte u izlaganju i opšta mesta koja potvrđuju njihove stavove i strahove.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.