Ministri APEC obećali da će se boriti protiv protekcionizma

Izvor: RTS, 11.Nov.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri APEC obećali da će se boriti protiv protekcionizma

Ministri trgovine 21 države članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) obećali su da će se boriti protiv protekcionizma i podržati Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), uprkos kritici koju je izneo predsednik SAD Donald Trump na račun STO da šteti ekonomskim interesima SAD.
U nacrtu saopštenja, istaknuto je da će se zemlje članice zalagati za borbu protiv protekcionizma, ali će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i dalje podržavati slobodnu trgovinsku razmenu i investiranje, kao i institucije poput Svetske trgovinske organizacije, prenele su agencije.
Na marginama samita, zemlje Tranpacifičkog partnerstva (TPP) održali su konsultacije i postigle dogovor da oblikuju svoju asocijaciju bez Sjedinjenih Američkih Država, kao i da suspenduju pojedine odredbe iz originalnog sporazuma, iako još nisu postignuti aranžmani o njenoj formalizaciji.
Ministri su odbacili ključne odredbe koje su Amerikanci tražili o zaštitu intelektualne svojine.
Američki predsednik Donald Tramp ima drastično različite stavove od svog prethodnika Baraka Obame, poput trgovinske strategije "Amerika prvo" i skepticizma vezanim za klimatske promene, što je spokazao ponovo i u Danangu. 
Tramp je u petak u govoru na samitu APEC poručio da neće dozvoliti da njegova država više budu iskorišćavana i da preferira bilateralne trgovinske sporazume, a da će mu "Amerika uvek biti na prvom mestu".
On je ponovio da SAD neće ulaziti u velike trgovinske sporazume, aludirajući na Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini i Sporazum o transpacifičkom partnerstvu, iz kojeg se Vašington povukao početkom ove godine.
Kineski predsednik je međutim, dobio gromoglasan aplauz kada je zatražio podršku za "multilateralni trgovinski režim" i za preduzimanje dodatnih koraka ka kreiranju zone slobodne trgovine u azijsko-pacifičkom regionu.
"Moramo nastaviti da podstičemo otvorenu ekonomiju od koje svi imaju benefita. Otvorenost donosi napredak, dok samoizolacija čini da zaostanemo za drugima. Azijsko-pacifičke ekonomije to znaju vrlo dobro iz sopstvenog razvojnog iskustva", poručio je Si. 
Članovi APEC-a su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Kina, Hong Kong, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Rusija, Singapur, Tajvan, Tajland, SAD i Vijetnam.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prelilo čašu: Ukidaju se subvencije

Izvor: B92, 11.Nov.2017

Ministri trgovine 21 države članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) složili su se da se pozabave "nefer trgovinskim praksama"...Oni su hitno pozvali na ukidanje "tržišnih subvencija"...U zajedničkoj izjavi članice APEC su istakle da će raditi zajedno kako bi trgovinu učinili što...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.