MUKE PO DONALDU Kim Džong Un PRAVI HAOS, a Tramp planira da primeni recept koji je UŠTOPOVAO SSSR

Izvor: Blic, 05.Jul.2017, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUKE PO DONALDU Kim Džong Un PRAVI HAOS, a Tramp planira da primeni recept koji je "UŠTOPOVAO SSSR"

Kad je američki predsednik Donald Tramp početkom januara na Tviteru napisao da se testiranje severnokorejske interkontinentalne balističke rakete, sposobne da dođe do SAD, “neće dogoditi”, nije bio svestan koliko je Kim Džong-un blizu tog cilja, piše “Njujork tajms”.

Severna Koreja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lansirala je juče intekontinentalni balistički projektil koji bi mogao da dođe do Aljaske.

Kimova testiranja raketa pokazuju da nije daleko dan kada će dosegnuti glavninu američkog tla, čak i ako prođu godine dok ne bude u stanju da postavi nuklearnu glavu na projektile.

Sposobnost Severne Koreje da dosegne SAD, kako je to rekao bivši ministar odbrane Vilijem Peri, “menja svaku računicu”. Ne strahuje se da će Kim napasti zapadnu obalu SAD, to bi bila samoubilačka misija, međutim ako severnokorejski lider ima mogućnost da uzvrati udarac, to će uticati na svaku Trampovu odluku o odbrani američkih saveznika u azijskom region.

VIDEO: Vojne vežbe SAD i Južne Koreje kao OŠTRA PORUKA za Kima

Severna Koreja godinama već može svojim projektilima srednjeg dometa da dosegne Južnu Koreju i Japan. Američki obaveštajci veruju da te rakete mogu da nose nuklearne glave, ističe “Njujork tajms”.

Poslednji testovi, međutim, pokazuju da u sada u dometu i SAD, a neki smatraju da će to staviti ogroman pritisak na američku anti-raketnu odbranu.

Trampov državni sekretar Reks Tilerson juče je pozvao na “globalnu akciju” i zatražio od Saveta bezbednosti UN “oštrije mere” protiv zvaničnog Pjongjanga. On je dodao da će SAD smatrati da države koje ekonomski ili vojnu pomažu Severnu Koreju, “pomažu opasni režim”.

Tramp ima još vremena da reaguje.

Severnokorejski projektil je prešao svega oko 930 kilometara, što i nije neko postignuće. Ali je prešao tu daljinu nakon što je otišla puta u svemir, dugog skoro 3.000 km, i povratka u atmosferu – ovaj let je trajao 37 minuta, pokazuju podaci Američke pacifičke komande.

Ako se ta putanja ispravi, imate raketu koja može dosegnuti Aljasku, ali ne i Los Anđeles. Možda je to razlog zašto Tramp nije postavio “crvenu liniju” preko koje Severnokorejci ne smeju da pređu.

Koje su, dakle, Trampove opcije?

Svakako sprečavanje protivnikovog širenja uticaja, što su SAD u prošlosti uradile protiv jačeg neprijatelja – bivšeg Sovjetskog saveza. To, međutim, nije rešilo problem, to je samo način da se živi sa njim.

Tramp bi mogao da pooštri sankcije, pojača američko pomorsko prisustvo kod Korejskog poluostrva i ubrza američki sajberprogram za sabotažu lansiranja projektila. Da to radi, Kim ne bi obavio juče svoj test, jer bi znao da će to pooštriti sankcije, vojno prisustvo SAD u njegovom komšiluku i druge aktivnosti.

Trampove nade da će ubediti Kinu da se obruši na Severnu Koreju su opale. Američki predsednik je kineskom kolegi Siju Đinpingu nedavno rekao da su SAD spremne da se sukobe sa Severnom Korejom, ali Kinezi mogu smatrati ovo praznim pretnjama, ukazuje “Njujork tajms”.

Tramp bi takođe mogao da zapreti preventivnim vojnim napadima, ukoliko SAD detektuju lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila.

Peri je još 2006. rekao da bi SAD trebalo da jasno izraze nameru da unište sevenokorejske projektile na lansirnoj rampi, ukoliko ova azijska zemlja nastavi sa pripremama za lansiranje. Međutim, nedavno je istakao da to nije dobra ideja u današnje vreme. Razlog tome je što je u poslednjih 11 godina Severna Koreja napravila mnogo različitih projektila, obavila testiranja raketa nove generacije na čvrsto gorivo, koje se mogu sakriti u planinama i brzo lansirati. Tu je i artiljerija Severne Koreje duž Demilitarizovane zone.

Do dovodi do sledeće Trampove opcije – zamrzavanje severnokorejskih raketnih testova u zamenu za američki sporazum kojim bi se ograničile ili suspendovale vojne vežbe sa Južnom Korejom. O ovome je sa Trampom u petak razgovarao novi predsednik Južne Koreje Mun Dže-in, a ovaj pristup juče je podržao i ruski predsednik Vladimir Putin, nakon sastanka sa kineskim liderom.

I to nosi svoje rizike – smanjenje američke vojne slobode delovanja u Pacifiku i slabljenje američko-južnokorejske vojne pretnje. Ne zna se koju će opciju Tramp izabrati, ali je sigurno da se Kim neće odreći svoje snage, ističe “Njujork tajms”.

VIDEO: Zašto su zaratile dve Koreje?

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.