Kvart Sijetla pod kontrolom demonstranata; Tramp: Preuzimanje grada od domaćih terorista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2020, 09:08

Kvart Sijetla pod kontrolom demonstranata; Tramp: Preuzimanje grada od domaćih terorista

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će kvart u Sijetlu koji drže demonstranti vratiti pod kontrolu snaga reda, izvestio je britanski BBC. Nakon višednevnih nasilnih protesta, policija je u ponedeljak povučena iz jednog kvarta u Sijetlu.

Iako su ga gradski čelnici Sijetla zamolili da se ne meša, Tramp je situaciju ocenio kao "preuzimanje grada od domaćih terorista".

Ipak, od kada se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povukla policija, demonstranti su uglavnom mirni, nema nasilja, a taj deo grada nazvan je "autonomna zona".

Tramp je najpre zahtevao od guvernera države Vašington da preduzme odlučnu policijsku akciju protiv demonstranata, ali je u međuvremenu obećao da će reformisati policiju, policijske procedure i pravila službe.

Ojačati policiju, ne etiketirati milione kao rasiste

Tramp je izjavio je da će administracija više ulagati u obuku policije i ocenio da "SAD ne mogu da napreduju tako što će milioni Amerikanaca biti etiketirani kao rasisti".

Tramp je posle više od dve nedelje protesta protiv policijske brutalnosti, izazvanih smrću Džordža Flojda, ocenio da su Sjedinjenim Američkim Državama potrebne jače policijske snage, preneo je sinoć Rojters.

Istakao je da su Amerikanci "dobri i moralni ljudi".

"Moramo da radimo zajedno kako bismo se suprtotstavili netrpeljivosti i predrasudama, ali nećemo napredovati niti izlečiti rane ako pogrešno etiketiramo desetine miliona poštenih Amerikanaca kao rasiste ili ljude s predrasudama", naveo je Tramp.

On je u obraćanju više puta pohvalio policijske snage, a one koji koriste preteranu silu označio kao "trule jabuke".

On je ocenio da će pokušaji za rasno pomirenje ići "brzo i lako".

Američkim policajcima potrebni bolji trening i praksa

Američki stručnjaci za bezbednost širom SAD jedinstveni su u oceni da su američkim policajcima potrebni dodatni trening i praksa da bi se obučili kada i kako da primenjuju silu i metode prinude tokom rutinskih intervencija, izvestio je AP.

Samo dan nakon  ubistva Džordža Flojda, na društvenim mrežama i info portalima širom Amerike osvanuli su snimci nasilnih policijskih intervencija i proizvoljne primene sile, kao u slučaju ubijenog afroamerikanca u Mineapolisu.

Eksperti smatraju da bolji trening ne može odjednom da reši sve nepravilnosti, ali bi svakako imao pozitivne efekte.

U nedavnom istraživanju AP, otkriveno je da nedovoljna obučenost policajaca u primeni vatrenog oružja rezultira neprimerenom ili preteranom upotrebom sile.

"Policijska profesija pruža toliko malo treninga, a od nje se očekuje toliko mnogo", ocenio je Vilijam Luinski, izvršni direktor Bezbednosnog instituta u Minesoti.

Policajci iz Mineapolisa osudili kolegu koji je ubio Flojda

Više od 10 policajaca iz Mineaploisa osudilo je kolegu optuženog za ubistvo Džordža Flojda i navelo da su spremni da prihvate "promene, reformu i ponovnu izgradnju".

U pismu objavljenom na sajtu lista Star Tribjun iz Mineapolisa, 14 policajaca je napisalo da "svim srcem osuđuju Dereka Šovina".

"Derek Šovin se, kao i mi, zakleo da će mu svetost života biti najdragocenija. Derek Šovin je omanuo kao čovek i on je Džordžu Flojdu oduzeo dostojanstvo i život. To nismo mi", navodi se u pismu.

Policajci su dodali da su uz policijsku upravu u Mineapolisu i za sebe naveli da nisu ni sindikat ni administracija.

Oni su podržali šefa policije Medariju Aradonda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SITUACIJA U SAD IZMIČE KONTROLI: Demonstranti okupirali deo grada, Tramp ih nazvao teroristima (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020

Tramp je najpre zahtevao od guvernera države Vašington da preduzme odlučnu policijsku akciju protiv demonstranata, ali je u međuvremenu obećao da će reformisati policiju, policijske procedure i pravila službe. ..Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će kvart u Sijetlu koji drže demonstranti...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.