Koji su glavni utisci sa samita G7

Izvor: RTS, 26.Avg.2019, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji su glavni utisci sa samita G7

U Bijaricu je završen trodnevni samit Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta. Uprkos predviđanjima, protekao je u boljoj atmosferi od prošlogodišnjeg. Na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona došlo je do omekšavanja američkog stava prema Teheranu, pa je predsednik SAD Donald Tramp izrazio spremnost da se u narednim nedeljama sastane s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem.
Za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od prethodnog samita G7 u Kanadi, koji je napustio pre zvaničnog završetka, Donald Tramp je u Bijaricu ostao do kraja, uz žaljenje što sastanak nije potrajao koji sat duže.

S francuskim domaćinom Emanuelom Makronom našao je zajednički jezik o pitanju reforme Svetske trgovinske organizacije i odlaganja oporezivanju velikih digitalnih kompanija, dok se ne postigne globalni dogovor. Najveći iskorak napravljen je prema Iranu.
"Ono što sam rekao iranskom šefu diplomatije Zarifu i predsedniku Rohaniju u telefonskom razgovoru jeste – ako prihvati sastanak sa predsednikom Trampom, ubeđen sam da će sporazum biti donet. Nadam se da ćemo u narednim nedeljama biti u mogućnosti da organizujemo sastanak predsednika Rohanija i Trampa", navodi Emanuel Makron, predsednik Francuske.
Predsednik SAD Donald Tramp spreman je za susret s iranskim kolegom, ali pod određenim uslovima.
"Iran je zemlja ogromnih mogućnosti. Ne tražimo promenu režima, već zemlju bez nuklearnog oružja i balističkih raketa, na duži period", navodi predsednik SAD.
Različita viđenja na mesto Rusije 
Ponavlja da Rusija treba da se vrati u format G 8, iako njegove kolege u Bijaricu misle da je za to prerano.
"Mislim da je bolje imati Rusiju u šatoru, nego izvan njega. Mnogi ljudi na skupu G7 tako razmišljaju. Razgovarali smo o tome i ja mislim da je bolje da je Rusija unutra" , ocenjuje Tramp.
Još nije poznato da li će uputiti zvaničan poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da prisustvuje samitu G 7, čiji je domaćin naredne godine. Izvesno je da će skup organizovati na svom imanju sa golf terenima u Majamiju. Odbacuje navode da je reč o sukobu interesa.
"Neću zaraditi nikakav novac. Ne želim to, ne zanima me. Imam gubitak od tri do pet milijardi dolara, otkako sam predsednik i jedino o čemu brinem je moja zemlja", navodi predsednik SAD.
Trodnevni samit završen je usvajanjem zajedničke izjave na jednoj stranici, uz načelno pominjanje ključnih tema skupa. Dogovoreno je i da sedam najrazvijenijih zemalja sveta izdvoji 20 miliona dolara i pošalje kanadere –  kao pomoć u borbi protiv požara u Amazoniji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

G7: Miran samit, malo rezultata

Izvor: Deutsche Welle, 27.Avg.2019, 13:47

Završna izjava bila je kratka, na samitu G7 u Bijaricu izbegnut je skandal. Pukotine su jednostavno prelepljene, način ophođenja bio je pristojan. A Donald Tramp je probudio nade u vezi sa trgovinskim sporom s Kinom...U nedelju se činilo da bi samit G7 u Bijaricu mogao da utone u oblak loše volje,...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.