Ko drugome jamu kopa: Tramp optuživao Bafeta za poreski odbitak, a sam je 2016. platio 750 $

Izvor: B92, 01.Okt.2020, 18:35

Ko drugome jamu kopa: Tramp optuživao Bafeta za poreski odbitak, a sam je 2016. platio 750 $

Predsednik SAD Donald Tramp je 2016. godine "prozvao" Vorena Bafeta da je koristio prošle poslovne gubitke kako bi umanjio federalni račun za porez na dohodak.

Međutim, Voren Bafet se sada može osećati zadovoljnim zbog nedavnog izveštaja Njujork tajmsa u kom se navodi da je predsednik SAD Donald Tramp platio samo 750 dolara federalnog poreza na dohodak 2016. i 2017. godine, dok u 10 od prethodnih 15 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina nije platio porez na dohodak.

Tramp je prozvao Bafeta tokom jedne predsedničke debate sa Hilari Klinton u oktobru 2016. godine, tvrdeći da je milijarder i vlasnik Berkšir hataveja preneo prethodne poslovne gubitke kako bi umanjio svoj federalni račun za porez na dohodak, baš kao što je Tramp radio sredinom devedesetih godina.

"Mnogi njeni prijatelji imali su veće poreske odbitke", naveo je tada Tramp kada ga je Klintonova upitala za korišćenje 916 miliona evra u svrhu umanjenja poreskih troškova tokom devedesetih godina prošlog veka. "Voren Bafet je uzeo ogroman odbitak", rekao je on tada.

Tramp je takođe na mitingu u Arizoni tog meseca rekao da je Bafet proglasio da je imao 873 miliona dolara gubitka, dodavši da sumnja da ih je investitor otpisao, umesto da ih prenese dalje, piše Biznis insajder.

Bafet je odgovorio tako što je objavio detalje povraćaja poreza iz 2015. godine. Platio je 1,8 miliona dolara federalnog poreza na dohodak te godine, što je, kako je rekao, predstavljalo 16 odsto njegovog prilagođenog bruto prihoda.

Šef Berkšira takođe je otkrio odbitke u iznosu od 5,5 miliona dolara, pri čemu su svi izuzev 36.000 dolara odraz dobrotvornih doprinosa i poreza na dohodak države, dodao je on. Rekao je da su i njegove prethodne poreske prijave imale sličan obrazac.

"Plaćao sam federalni porez na dohodak svake godine, još od 1944, kada sam imao 13 godina", rekao je Bafet. "Imam kopije od 72 povraćaja i ni u jednom nije korišćen prenos."

U međuvremenu, Tramp je platio federalni porez na dohodak prvi put u četiri godine 2015, u iznosu od 642.000 dolara, izvestio je Njujork tajms ove nedelje. On je iscrpeo operativni gubitak koji je objavio 1995. do 2005. godine, navodi magazin.

Izveštaj Njujork tajmsa otkrio je da i je Trump i dalje u borbi sa Poreskom upravom SAD (IRS) zbog povrata poreza od 73 miliona dolara koji je potražio i primio počev od 2010. godine. Izveštaj je takođe istakao Trampovu istoriju odbijanja stvari poput frizera, stolnjaka i poreza na imovinu na porodičnom imanju kao poslovne troškove.

Izveštajem je podržana Bafetova kritika poreskih zakona u SAD i rupa u zakonu koji mu dozvoljavaju da plaća manji porez od svoje sekretarice. Ovo otkriće je takođe i navelo mnoge političare da predlože "Bafetovo pravilo" kojim bi se povećalo oporezivanje ultra bogatih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.