Keri: Sporazum sa Iranom održiv, ali bez novih sankcija

Izvor: B92, 06.Jun.2017, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: Sporazum sa Iranom održiv, ali bez novih sankcija

San Francisko -- Bivši državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da bi nuklearni sporazum s Iranom mogao da se održi i ako Donald Tramp odluči da odustane od sporazuma.

Međutim, kako je dodao, opasno bi bilo uvesti nove sankcije teheranu, jer bi se time poslala poruka iranskom narodu da nema nikakve koristi od istorijskog sporazuma postignutog 2015, koji je predviđao ublažavanje ekonomskih sankcija u zamenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ograničavanje nuklearnog programa.

"Ako postanemo previše provokativni na način koji iranskom narodu pokazuje da nema prednosti od toga, da nemau koristi, i ako ih naša ratobornost satera u ćošak, to će biti opasno i moglo bi da ima sasvim suprotan rezultat", rekao je Keri na dobrotvornom skupu u San Francusku.

Komitet američkog Senata za spoljne poslove podržao je prošlog meseca većinom glasova novi zakon koji bi američkom predsedniku Donaldu Trampu omogućio da uvede obavezne sankcije protiv pojedinaca uključenih u razvoj iranskog raketnog programa i protiv svih koji posluju s njima. Takodje bi mogao da uvede sankcije Revolucionarnoj gardi zbog terorizma i uvede embargo na oružje.

Tramp je tokom predizborne kampanje obećavao da će ponovo pregovarati s Iranom ili da će savim napustiti nuklearni sporazum.

Keri koji jeimao ključnu ulogu u postizanju istorijskog nuklearnog sporazuma Irana i šest svetskih sila,rekao je da se nada da će Tramp poslušati ministra odbrane Džima Matisa i savetnika za nacionalnu bezbednost Herberta Rejmonda Mekmastera.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.