KAO U VIJETNAMU:Tramp proglasio pobedu, vojska ide kući

Izvor: Mondo, 19.Dec.2018, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAO U VIJETNAMU:Tramp proglasio pobedu, vojska ide kući

SAD su pobedile takozvanu Islamsku državu (ISIS) u Siriji, izjavio je danas američki predsednik Donald Tramp. Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za CNN da Tramp planira "potpuno i brzo" povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Tramp kaže da je ISIS bila jedini razlog zbog koga su američke >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << trupe bile u Siriji.

"Pobedili smo ISIS u Siriji, što je bio jedini moj razlog da ih tamo držim tokom predsednikovanja", napisao je američki predsednik na Tvwitteru, prenosi Rojters.

Tramp "pobednik" koliko i Ford

Predsednik Tramp se našao u Siriji u poziciji njegovog prethodnika u Džeralda Forda (1974-77), koji je u nemogućnosti da se dobije rat protiv komunističkog Severnog Vijetnama (1955-75) jednostavno proglasio pobedu i okončao desetogodišnje intenzivno vojno angažovanje Amerikanaca. Samo se sada nije pobedila Sirija, oidnosno predsednik Bašar al Asad, već eto ISIS:

Sirijska PVO odbila vazdušni napad u Damasku

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je danas za (CNN) da Tramp planira "potpuno i brzo" povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

SAD trenutno imaju oko 2.000 vojnika na terenu u Siriji i glavna uloga im je obučavanje lokalnih snaga zvanično u borbi protiv Islamske države, a nezvanično i priotiv snaga zvaničnog režima.

Slavlje Sirijaca, Asada nosili "na krkače" (VIDEO)

Trenutno je teško proceniti koliko boraca ISIS je ostalo u Siriji, a prema procenama koalicije predvođene SAD, u toj zemlji ih ima oko 2.000. Međutim, prema proceni američkog Ministarstva odbrane, u Siriji bi moglo da bude i do 30.000 ekstremista.

CNN navodi da SAD poseduje snage u Iraku koje bi mogle da sprovedu napade u Siriji, oko 5.000 vojnika.

Islamska država i dalje živi, ubili 700 talaca!

Koalicija predvođena SAD demantovala je ranije ovog meseca da će doći do bilo kakve promene u broju američkih vojnika u Siriji.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Posle najave POVLAČENJA VOJSKE SAD iz Sirije, Tramp proglasio POBEDU I PREOKRET AMERIČKE POLITIKE

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Dec.2018

Borba protiv terora bila jedini razlog američkog prisustva..U toku je planiranje za "potpuno" i "brzo" povlačenje američkih trupa iz Sirije, izjavio je američki zvaničnik za odbranu...- Ovu odluku, koja je preokret u odnosu na prethodnu američku politiku, doneo je predsednik SAD Donald Tramp,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.