JOŠ TRI MESECA: Huavei slobodan samo privremeno

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2019, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ TRI MESECA: Huavei slobodan samo privremeno

Donald Tramp odlučuje...

Nakon nekoliko dosadašnjih odlaganja, Huavei je za još tri meseca izbegao zvaničnu sankciju administracije američkog lidera Donalda Trampa, a koja se odnosi na zabranu poslovanja sa američkim kompanijama.

Ranije ove godine, pozivajući se na zabrinutost zbog navodne špijunaže kineske vlade, Sjedinjene Američke Države stavile su Huavei na crnu listu. Američki zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izrazili su zabrinutost da bi kineska vlada mogla iskoristi tehnološku kompaniju za špijuniranje Amerikanaca, i pored toga što je Huavei negirao bilo kakvo loše postupanje.

Međutim, nakon prvobitne zabrane, Huavei i njegove podružnice brzo su dobile dozvole za nastavak rada u SAD-u. I nakon što je kompanija u augustu prevršila 90-dnevnu dozvolu za poslovanje, američki ministar trgovine Vilbur Ros odobrio je novo produženje rada, a kako bi onima koji se oslanjaju na Huavei poizvode dao još vremena da promene opremu.

Međutim, SAD će sada odobriti još jedno produženje te bi zvanična zabrana trebala stupiti na snagu nakon 16. februara 2020. godine.

Najnovije odgađanje zabrane poslovanja Huaveija sa američkim kompanijama dolazi usled kontinuiranih trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Uprkos zakonodavcima koji su izrazili zabrinutost za američku nacionalnu sigurnost, predsednik Trump sugerisao je da bi Huaveijeva sudbina mogla biti dio trgovinskog sporazuma s Kinom.

Podsećamo, usled brojnih borbi koje su bile rezultat američkih sankcija, Huavei je opstao na nogama. Kineski tehno gigant sada njavljuje kako planira potrošiti desetine milijardi dolara na tehnološke zalihe u Evropi u narednih pet godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.