JA SAM VAŠ RATNIK, PRAVDA, ODMAZDA Oluja Tramp dolazi i menja svet iz korena?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 22:02

"JA SAM VAŠ RATNIK, PRAVDA, ODMAZDA" Oluja Tramp dolazi i menja svet iz korena?!

Ovo nije prognoza, ali jeste mogućnost - i to rastuća.

Ako ne dođe do velikog iznenađenja, Donald Tramp je na putu da bude republikanski kandidat za predsednika SAD. Ako pobedi u toj bici, ankete u nekoliko ključnih država ukazuju na to da ima više nego dobre šanse da pobedi Džoa Bajdena u novembru. Naravno, mnogo toga se može promeniti do tada, ali svejedno, Amerikanci - i ostatak sveta - se sada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << moraju pripremiti za drugi mandat Trampa, piše Džonatan Fridlend, kolumnista britanskog "Gardijana".

Dobar prvi korak biće odbacivanje bilo kakvih iluzija da će nastavak biti samo kopija originala. Tramp 2.0 biće fokusiraniji i sposobniji od prvobitne verzije.U januaru 2017. bio je početnik, nov u Vašingtonu, nov na političkoj funkciji i bez znanja o mašineriji vlasti. Oslanjao se na ljude koji su mogli - i često su to radili - da spreče njegove luđe, mračnije nagone.

Donald Tramp je sada drugačiji. Četiri godine u Beloj kući naučile su ga gde su poluge moći i koga treba skloniti u stranu da bi do njih došao. Sledeći put neće dozvoliti da ga čuvaju ili ograničavaju u Stejt departmentu ili u Pentagonu. Umesto toga, popuniće svoju administraciju lojalistima neometenim dužnošću prema demokratskim normama i konvencijama, posvećenim isključivo tome da se volja Trampova izvrši. Jednom kada se uklone ta neformalna, nepisana ograničenja, malo toga će mu stajati na putu.

Sam Tramp bio je šokantno iskren o tome. Još prošlog leta, Trampovi pomoćnici su bistrili svoje planove za masovno predsedničko preuzimanje moći ukoliko njihov šef ponovo bude izabran. Obećavaju da će nezavisne agencije, uključujući one koje nadgledaju medije i internet, ili trgovinu i industriju, staviti pod direktnu kontrolu Ovalnog kabineta.

Dodeliće sebi moć da otpuste na desetine hiljada državnih službenika,zamenjujući ih sa još više lojalista - posebno gledajući ka obaveštajnim i bezbednosnim agencijama, iskorenjujući svakoga za koga se smatra da je nepouzdan. Rečima Rasela Vouta, koji je služio u prvom Trampovom mandatu i sada radi planove za drugi:

Sada pokušavamo da identifikujemo džepove nezavisnosti da bismo ih preuzeli.

Trampov tim ne krije svoje posebno interesovanje za ministarstvo pravde. Sa odbačenom nezavisnošću pravosuđa, Tramp bi mogao ne samo da pomiluje sebe i svoje prijatelje, već i da naredi istrage protiv svojih neprijatelja, počevši od porodice Bajden i svih za koje veruje da su mu naudili.

Ako sve to zvuči hiperbolično, setite se Trampovog obećanja svojim pristalicama: "Ja sam vaš ratnik. Ja sam vaša pravda. Ja sam vaša odmazda!", piše kolumnista Gardijana Džonatan Fridlend.

Možda najznačajniji trenutak dogodio se prošlog meseca kada je Trampa intervjuisao Šon Heniti sa Foks njuza. Očigledno pokušavajući da mu pomogne, Heniti je pozvao Trampa kako bi demantovali glasine da Tramp planira da vlada kao diktator.

Samo prvog dana. Posle toga, nisam diktator - rekao mu je Tramp.

Dakle, Amerikanci i ostatak sveta imaju mnogo toga na šta bi trebalo da se pripreme: Trampov predsednički mandat sa svim elementima prvog, samo odlučniji, efikasniji i nemilosrdniji.

Među zapanjujućim tekstovima koju je sastavio magazin "Atlantik" pod zajedničkim naslovom "Ako Tramp pobedi", bio je onaj od analitičarke En Eplbaum. Njeno oštro predviđanje je da će "Tramp napustiti NATO".

Eplbaum iznosi ubedljiv argument da, čak i ako se formalno ne povuče iz saveza, Tramp može da ga učini nevažećim tako što će uzdrmati poverenje u njegovu centralnu zakletvu: da svaki član NATO dođe u odbranu bilo kog drugog člana ako bude napadnut. Jednom kada Vladimir Putin zaključi da Tramp više ne veruje u taj kredo kolektivne odbrane, igra će biti gotova.

Neposredna žrtva takve promene biće Ukrajina. Kijev se oslanjao na američko oružje i pomoć od kako je počeo rat pre skoro dve godine. Ponovo izabrani Džo Bajden bi nastavio tu podršku Ukrajini. Pod Trampom, ona bi presušila.

- Orisija Lucevič iz Četam hausa mi je rekla da bi u tom scenariju Kijev morao da sledi "potpuno drugačiju ratnu strategiju, smanjujući svoje ambicije od povratka teritorije koju je Rusija zauzela, do sprečavanja Rusije da uzme više". Jedan bivši visokorangirani zvaničnik u američkoj vojsci smatra da je "najbolje čemu možemo da se nadamo da će Evropa pritisnuti Volodimira Zelenskog da prihvati neki oblik primirja sa Rusijom kojim bi mu predala Donbas i Krim", zajedno sa međunarodnim garancijama bezbednosti - piše Fridland.

Neki bi mogli pozdraviti povlačenje Trampa kao kraj američkog imperijalizma; u stvarnosti, to bi samo ubrzalo dan kada će kineski i ruski imperijalizam preuzeti njegovo mesto.

Američki saveznici moraju sada da se pripreme za promenu koja je možda samo godinu daleko. Da bi branila Ukrajinu bez američke pomoći, Evropi su potrebni novac i oprema u obimu koji nadmašuje sve što je dosad smislila.Ali ništa manje važno, povratak Trampa će takođe zahtevati duboku saradnju, bilo da je reč o bezbednosti ili klimatskoj krizi, posebno među evropskim narodima, piše Fridland.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.