Izrael, Iran, Rusija - Tramp ipak prihvatio nešto Obamino

Izvor: B92, 03.Feb.2017, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael, Iran, Rusija - Tramp ipak prihvatio nešto Obamino

Vašington -- Predsednik SAD Donald Tramp i pored najave da će radikalno raskinuti sa spoljnom politikom Baraka Obame, prihvatio je neke od "ključnih stubova" te politike.

Između ostalog tu spada upozorenje Izraelu da obustavi izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali, zahtevom Rusiji da se povuče s Krima i pretnjom sankcijama, piše Njujork tajms.

"Promena koja najviše zapanjuje je neočekivano saopštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je izdala Bela kuća s pozivom izraelskoj vladi da ne širi izgradnju jevrejskih naselja mimo njihovih sadašnjih granica u Istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj Obali", navodi njujoški list na današnjoj naslovnoj strani.

Ugledni list dodaje da je nova američka ambasadorka u UN Niki Hali objavila da SAD neće ukidati sankcije Rusiji dok ne prestane da "destabilizuje Ukrajinu i povuče trupe s Krima", čime je "zvučala umnogome kao njena prethodnica Samanta Pauer".

U slučaju Irana, Trampova administracija priprema sankcije slične merama koje je Obamina vlada uvela pre godinu dana, dok Bela kuća zasad ne pokazuje naznake da planira da poništi nuklearni sporazum s Iranom koji je Tramp oštro kritikovao tokom predizborne kampanje. SAD su zvanično uvele nove sankcije Iranu.

"Nove admnistracije obično ne menjanju spoljnu politiku svojih prethodnika radikalno kako su obećavale, delom zato što se diplomatija znatno razlikuje od kampanje. I naravno, današnje pozicije se mogu promeniti vremenom", navodi Njujork tajms.

Hali je juče u prvom nastupu na otvorenoj sednici Saveta bezbednosti UN rekla da SAD žele da poboljašanju odnose s Rusijom, ali dodala da "užasna situacija na istoku Ukrajine zahteva jasnu i snažnu osudu ruskih postupaka".

Tramp je snažno podržavao Izrael i kritikovao je Obaminu administraciju zato što je dozvolila da na Savetu bezbednosti prođe osuda Izraela zbog širenja jevrejskih naselja na teritorijama koje Palestinci žele u svojoj budućoj državi.

Portparol Bele kuće je sada rekao da nova administracija ne misli da je postojanje tih naselja prepreke miru, ali da izgradnja novih naselja "ne pomaže u ostvarivanju tog cilja". Bela kuća je saopštila da Tramo još nije zauzeo "zvaničnu poziciju" o naseljima i da će o tome razgovarati kada u posetu 15. februara dođe izraelski premijer Benjamin Netanjahu, čime je "u suštini poručeno Netanjahuu da čeka do tada", navodi se u tekstu.

Promena u politici prema jevrejskim naseljima je usledila popšto se Tramp na kratko sastao s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim tokom Molitvenog doručka čime je jordanski kralj, "pre Netanjahua video novog predsednika", navodi Njujork takjms, dodajući da je jordanski kralj jedan od najuglednijih lidera u arpskom svetu, a da je Jordan izrazito kritičan prema jevrejskim naseljima na palestinskoj teritoriji.

Njujorški list piše da se nagla promena poklopila s prvim danom novog državnog sekeretara Reksa Tilersona u Stejt departmentu, kao i s posetom ministra odbrane Džima Matisa Južnoj Koreji. "Za obojicu se smatra da možda imaju mogućnost da izvrše umeren uticaj na predsednika i njegove savetnike u Beloj kući, mada nije jasno koliko oni imaju veze s promenama", navodi se u tekstu.

Tramp je u slučaju Irana "nesporno" zauzeo čvršći stav nego Obama, mada nema naznaka poništavanja nuklearnog sporazuma kojim su Teheranu ukinute sankcije. Nove sankcije zbog testiranja balističkih raketa mogle bi biti najavljene još danas, ali većina stručnjaka veruje da neće imati prkatilčne posledice, pošto kompanije povezane s raketnim programom retko posluju sa SAD, a druge zemlje nerado će odmah vraćati sankcije koje su ukinute posle sporazuma 2015.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.