Iranski hakeri pokušali da upadnu u mejlove američkih zvaničnika

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski hakeri pokušali da upadnu u mejlove američkih zvaničnika

Pošto je predsednik SAD Donald Tramp ponovo uveo Iranu oštre ekonomske sankcije, jedna iranska hakerska grupa pokušavala je u prethodnih mesec dana da upadne u privatne mejlove nuklearnih naučnika i američkih zvaničnika, saznaje Asošiejted pres.

Reč je, između ostalog, o privatnim mejlovima više od 12 zvaničnika Ministarstva finansija SAD, zaduženih za primenu sankcija, a AP ocenjuje da je to još jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pokazatelj da je sajber špijunaža duboko ukorenjena u američko-iranske odnose.

Američka agencija se poziva na podatke grupe Certfa, sa sedištem u Londonu, koja je prethodnog meseca pratila aktivnosti hakerske grupe poznate pod nadimkom Šarmantno mače.

Na meti te hakerske grupe našli su se i zvaničnici zaduženi za primenu nuklearnog sporazuma Vašingtona i Teherana, arapski atomski naučnici, predstavnici iranskih nevladinih organizacija, i zaposleni u nevladinim grupama za formulisanje politika (think tanks) u Vašingtonu.

Lista s metama hakera pojavila se pošto je grupa Šarmantno mače greškom ostavila otvoren jedan od svojih servera prošlog meseca.

Istraživači iz grupe Certfa otkrili su taj server i na njemu pronašli listu od 77 mejl adresa na meti hakera. Tu listu su predali agenciji AP radi dalje analize.

U danas objavljenom izveštaju, Cerfta je hakere dovela u vezu s iranskom vladom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.