Iran sprema devalvaciju rijala, briše četiri nule

Izvor: Večernje novosti, 21.Avg.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran sprema devalvaciju rijala, "briše" četiri nule

Iran se priprema da dramatično devalvira nacionalnu valutu, rijal, zbog rastuće inflacije u zemlji pogođenoj američkim sankcijama Iran se priprema da dramatično devalvira nacionalnu valutu, rijal, zbog rastuće inflacije u zemlji pogođenoj američkim sankcijama. Predsednik Irana Hasan Ruhani poslao je danas u parlament nacrt zakona kojim se predviđa "brisanje" četiri nule sa rijala, koji je navodno izgubio oko 60 odsto vrednosti od kada je američki predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Donald Tramp povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma u maju prošle godine, izveštava CNBC. Već u aprilu 2018., rijal je pao na najniži nivo prema američkom dolaru u 35 godina. Potezom iranske vlade će u suštini biti stvorena nova valuta koja će se zvati "toman". Naziv "toman" je poslednji put zvanično korišćen 1930-ih, a trenutno se upotrebljava za novčanicu u apoenu od 10 rijala.PROČITAJTE JOŠ - Kako su iranske tajne službe razbile agenturu CIA Zvaničnici u Teheranu nisu objavili detalje o vremenskom roku ili troškovima ove potencijalne promene. Iranska ekonomija posrće pod sveobuhvatnim sankcijama SAD-a, naročito onih koje su uvedene njenom naftnom sektoru prošlog novembra. Nezaposlenost raste, a procenjuje se da će inflacija ove godine dostići visokih 60 procenata. Kada je 2015. godine potpisan iranski nuklearni sporazum, jedan dolar se menjao za 32.000 rijala, a danas se menja za 116.500 rijala, navodi američka tv mreža.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brišu četiri nule: Iran sprema devalvaciju rijala

Izvor: B92, 21.Avg.2019

Teheran -- Iran se priprema da dramatično devalvira nacionalnu valutu rijal zbog rastuće inflacije u zemlji pogođenoj američkim sankcijama...Predsednik Irana Hasan Ruhani poslao je danas u parlament nacrt zakona kojim se predviđa brisanje četiri nule sa rijala, koji je navodno izgubio oko 60 odsto...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.