Iran će se suprotstavljati Trampovom priznanju kontrole Izraela nad Golanom

Izvor: B92, 29.Mar.2019, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran će se suprotstavljati Trampovom priznanju kontrole Izraela nad Golanom

Teheran -- Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je da će se Iranci "suprotstavljati" priznanju administracije Donalda Trampa kontrole Izraela nad Golanskom visoravni.

Rohani se tako pridružio mnogim arapskim zemljama, uključujući američke saveznike koji su osudili takvu odluku.

Rohani je rekao da potez SAD "gazi međunarodne propise o Golanu".

Iranci bi takođe "trebalo da se suprotstave i da na taj način postignu pobedu", nad SAD I Izraelom, ocenio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on.

Izrael je osvojio Golan u ratu 1967. nakon što je Sirija godinama sa te strateške visoravni napadala severnu izraelsku teritoriju.

Trampovo zvanično priznanje suvereniteta Izraela nad Golanom izazvalo je široku međunarodnu osudu.

Izmena američke politike dala je premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu podsticaj pred izraelske parlamentarne izbore u aprilu.

Sirija i mnoge arapske zemlje osudile su Trampov potez.

Turski i ruski ministar spoljnih poslova takođe su osudili takvu odluku na današnjem sastanku u Antaliji.

"Osećam da je to svesna, namerna demonstracija popustljivosti. Takva demonstracija popustljivosti uz zastrašivanje, ultimatume, sankcije je u osnovi oruđe koje SAD koriste u spoljnoj politici. To je tužno", rekao je ruski ministar Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s Mevlutom Čavašogluom.

Šef diplomatije Turske je rekao da odluka "ne doprinosi regionalnom miru i stabilnosti, već naprotiv stvara nered i haos u regionu", dodavši da ne dolazi u obzir da je njegova zemlja prihvati i prizna.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.