Huavej najveća pretnja po bezbednost SAD?

Izvor: RTS, 16.Maj.2019, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Huavej" najveća pretnja po bezbednost SAD?

Američki predsednik Donald Trump potpisao je uredbu o "nacionalnom vanrednom stanju" kojom zabranjuje američkim telekomunikacionim mrežama da kupuju od stranih kompanija opremu koja je ocenjena rizičnom. Uredba daje ovlašćenja američkom ministru trgovine da zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik za nacionalnu sigurnost. Agencije ocenjuju: Tramp je naredbom otvorio put da se američkim kompanijama zabrani poslovanje sa kineskim gigantom "Huavejem". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prema saopštenju Bele kuće, cilj uredbe je da se Amerika zaštiti od stranih protivnika koji namerno stvaraju i sve više zloupotrebljavaju nedostatke u informaciono-telekomunikacionoj infrastrukturi i uslugama.

Iako se u uredbi ne spominje direktno kineski "Huavej", treći po veličini proizvođač pametnih telefona u svetu, mediji i poslovni svet smatraju da se zabrana odnosi prvenstveno na tu kompaniju.
"Imamo malu svađu sa Kinom jer se već decenijama ne ponašaju fer. Ovo je trebalo da bude urađeno odavno. To ćemo sve rešiti sada, i mislim da će se za nas dobro završiti", smatra Donald Tramp.
Američko ministarstvo trgovine je "Huavej" dodalo na svoju "listu entiteta" kojima je zabranjeno da nabavljaju američku tehnologiju bez odobrenja Vašingtona, što bi moglo naneti velike štete kineskoj kompaniji. "Huavej" se pominje i u Nemačkoj.
"Stav Nemačke je da sve kompanije koje žele kod nas da učestvuju na velikim tenderima za mrežu 5-G moraju da ispune određene kriterijume koje je postavila vlada. To se odnosi i na kompaniju ‘Huavej'", napominje nemačka kancelarka Angela Merkel.
Kina negira optužbe 
Amerika, ali i nekoliko drugih zemalja, već neko vreme sumnjaju da Kina želi da iskoristi "Huavejeve" uređaje za špijuniranje, što kineska strana uporno negira, tvrdeći da će restrikcije samo naštetiti američkim potrošačima i preduzećima.
"Od svih naših izvoznika zahtevamo da se strogo pridržavaju zakona i propisa zemalja u koje izvoze, i da poštuju sve obaveze Kine u kontroli izvoznih proizvoda. Odlučno se protivimo da se nacionalna bezbednost koristi kao maska za ograničenje uvoza proizvoda iz Kine", ističe Lu Kang iz Ministarstva spoljnih poslova.
Ipak, američke vlasti optužuju "Huavej" da pokušava da ukrade poslovne tajne od zapadnih partnera i da tako na prevaru zaobiđe sankcije koje su Sjedinjene Države uvele Iranu, zbog čega su podigle optužnicu protiv kineske kompanije, ali i protiv njene potpredsednice i ćerke osnivača kompanije.
"Huavej" je u više navrata negirao te navode. Osim toga, predsednik kineskog giganta izjavljuje da je kompanija spremna da sa svim vladama potpiše sporazume o nešpijuniranju.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.