Hrvatska navija za Bajdena: Trampova politika dovešće Srbiju do Siska

Izvor: B92, 03.Nov.2020, 00:31

Hrvatska navija za Bajdena: Trampova politika dovešće Srbiju do Siska

I Hrvatksa pomno prati predsedničke izbore u SAD na kojima se bira budući predsednik: Donald Tramp ili Džo Bajden.

Amerika je, sa svim svojim manama, ključno uticala na stvaranje boljeg sveta nakon završetka Drugog svetskog rata, odbranu demokratije i ekonomskih sloboda, a onda i rušenje totalitarnih komunističkih sistema na čelu sa SSSR-om.

Ali, SAD je imao presudnu ulogu i u području regiona, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << analizira hrvatski portal Indeks.

Vlada predsednika Bila Klintona omogućila je naoružavanje vojske Hrvatske i svojim obaveštajno-vojnim kapacitetima pomogla joj u oslobađanju tzv. Krajine.

Amerika je pomogla i da hrvatsko-bošnjačke snage u BiH oslobode prilično velika područja, a 1999. SAD je imao ključnu ulogu u dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini, na Kosovu i Metohiji, navodi se.

Ukratko, SAD ima veliku važnost za ovaj region Balkana, a to znači da nije svejedno ko će pobediti na izborima.

Kako piše Index.hr, dolazak Bajdena u Belu kuću bio bi mnogo bolji za Hrvatsku.

Portal dodaje da treba biti realan, jer će jugoistočna Evropa i ubuduće biti sporedno pitanje za Vašington.

"No, i u takvim okolnostima bolje je da SAD vodi neko ko razume probleme, a ne ksenofobni prodavac magle poput Trampa. Bajednu se ne može osporiti strateško promišljanje, koje je odlika mudrih državnika", piše portal.

Podsećaju da se zahvaljujući Bajdenu Amerika umešala u ratove u BiH, Hrvatskoj i na KiM, kao i da je naterala Hrvate i Bošnjake na saradnju.

Osim toga, kako pišu, za Trampa evropski jugoistok ne znači ništa, osim za sopstvenu promociju. Ali i tada je opasan jer je pre dve godine njegova ekipa "smislila" promenu granica između Srbije i Kosova, što je odmah izazvalo reakciju spojenih osuda i navelo Milorada Dodika da zatraži otcepljenje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine. Što onda, prema daljem zaključku, ima direktan uticaj na Hrvatsku, koja dobija Srbiju južno od Siska.

Za razliku od Trampa, koji niti nešto razume, niti se drži osnovnih etičkih načela, Bajden je još 2001. godine Senatu podneo izveštaj u kojem se navodi da Balkan nije strateški sporedna predstava, kao i da jugoistočna Evropa ostaje ključna za sigurnost celog kontinenta, kao i za SAD. I danas misli isto - prošle nedelje je najavio da će štititi celovitost BiH i podržavati ulazak u Evropsku uniju i NATO. Koliko je poznato, identične ciljeve zastupa i službena hrvatska politika.

Donald Tramp je upropastio puno od onoga što su njegovi američki prethodnici stvarali nakon 1945, zaključuje hrvatski medij. Zbog Trampa, danas je Amerika antipatična država, kako pokazuju rezultati istraživanja uglednog Pew Research Centera, prema kojima je u svetu stepen saglasnosti s politikom SAD-a na najnižoj razini u više decenija.

Zbog svega nabrojanog, zaključak teksta je - i SAD-u i Hrvatskoj više bi odgovarala pobeda Džoa Bajdena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.