Gejtsovi uputili kritike Trampu: Želimo da predsednik...

Izvor: B92, 13.Feb.2018, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejtsovi uputili kritike Trampu: "Želimo da predsednik..."

Milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts i njegova žena Melinda, koji su i veliki svetski filantropi, smatraju da bi predsednik SAD Donald Tramp trebalo da se odnosi s više poštovanja prema ljudima, naročito ženama, kao i da bi trebalo da nastavi s ulaganjima u siromašnije zemlje zbog "dobrobiti globalne bezbednosti".

U otvorenom pismu, koje objavljuju svake godine i u kome odgovaraju na pitanja u vezi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa njihovom fondacijom, Bil i Melinda Gejts kritikovali su Trampove predloge za smanjenje pomoći stranim zemljama, te poručili da on ima odgovornost da bude dobar primer i osnaži sve Amerikance kroz svoje izjave i politiku.

"Želela bih da naš predsednik tretira ljude, a naročito žene, uz više poštovanja kada govori i tvituje", navela je Melinda Gejts u pismu.

U pismu, u kojem je par Gejts odgovarao na 10 najnezgodnijih pitanja koja dobijaju u vezi sa svojim filantropskim delovanjima, oni su se osvrnuili i na Trampove planove da smanji izdvajanja za borbu protiv bolesti i siromaštva u inostranstvu, prenosi Rojters.

"Ti napori spasavaju živote... I oni čine bezbednijim Amerikance time što čine siromašnije zemlje stabilnijim i zaustavljaju epidemije bolesti pre nego što postanu pandemije. Svet nije bezbednije mesto kada je više ljudi bolesno ili gladno", poručio je Bil Gejts.

Trampov predlog smanjenja fondova za diplomatiju i pomoć u inostranstvu naišao je na otpor u američkom Kongresu u ponedeljak, kada su se republikanci pridružili demokratama u protivljenju smanjenjima onoga što vide kao ključne troškove "meke moći" u vreme globalnih pretnji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.