GOMILAJU TRUPE I SPREMAJU NAPAD? Evo koliko Tramp ima trenutno vojnika na Bliskom istoku (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jan.2020, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOMILAJU TRUPE I SPREMAJU NAPAD? Evo koliko Tramp ima trenutno vojnika na Bliskom istoku (FOTO)

Tramp na Bliskom istoku ima na hiljade vojnika, a Iran je ranije poručio da se razmatra 13 scenarija osvete zbog ubistva Sulejmanija

Američki predsednik Donald Tramp na Bliskom istoku već ima raspoređeno na desetine hiljada vojnika, te bi brzo mogao da reaguje ukoliko dođe do eskalacije sukoba sa Iranom, ali isto tako, Iran bi mogao da gađa vojne baze u kojima ima američkih vojniha.

U noći između >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << utorak na sredu je usledio prvi napad, kada je Iran ispalio više od 20 projektila na američke vojne baze u Iraku.

Svet strahuje od izbijanja rata, a sve oči su uprte u Belu kuću i čeka se Trampov naredni potez. On je u obraćanju poručio da SAD uvode nove sankcije Iranu, te da administracija još razmatra i druge opcije kao odgovor na raketiranje američkih baza. Tramp je rekao da je Amerika spremna na svaki mogući scenario, te da su ubistvom Sulejmanija zaustavljeni novi napadi na američke mete.

#US Military Policy in the #MiddleEast by @MicahZenko

The map shows the estimated numbers of US troops in the Middle East as of 2017 #security #defense #military #Iran #SaudiArabia #Syria #Turkey #analysis https://t.co/xAXbcRKlcd pic.twitter.com/OlL6l4RIr4

— Velina Tchakarova (@vtchakarova) October 22, 2018

Za to vreme, iz Irana stiže odlučna poruka, da će svaki odgovor na napad izazvati rat i da će Iran recipročno odgovoriti na svaki dalji potez Vašingtona. Prethodno su iz Irana poručili da se razmatra 13 scenarija osvete zbog ubistva Sulejmanija.

Nakon pretnje odmazdom zbog ubistva komandanta iranske Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija, Pentagon je najavio da će poslati dodatnih 3.500 turupa na Bliski istok.

SAD već imaju na deesetine hiljada vojnika u bazama i ratnim brodovima na Bliskom istoku, kao i sporazume sa brojnim državama o prebacivanju vojnika i vojne opreme.

Where US troops are based in the #MiddleEast — this map is geographically accurate and based on the most recent data.

>>Number of troops deployed: over 65,000#Iran pic.twitter.com/iTJdN2p5M2

— Amin Khorami (@aminismyname) January 7, 2020

Prema najnovijim podacima, oko 65.000 američkih vojnika se nalazi na Bliskom istoku.

Američki zvaničnici nikad nisu rekli koliko tačno je američkih vojnika raspoređeno kao i gde su stacionirani, ali procenjuje se da širom Iraka SAD ima oko 6.000 trupa, uključujući Zelenu zonu, u diplomatskom delu Bagdada, kao i u bazi Al Asad.

Takođe, ne postoje pouzdani podaci o tome koliko je američkih vojnika raspoređeno u Siriji, ali sigurno je oko 800 vojnika ostalo u zemlji nakon što je Tramp naredio povlačenje u oktobru. Prethodno je u Siriji bilo oko 800 američkih vojnika.

U Avganistanu smešteno je oko 14.000 američkih vojnika i specijalaca. Podsetimo, Tramp je u novembru iznenada posetio vazdušnu bazu Bagram kako bi proverio pripravnost svojih trupa.

Sjedinjene američke države imaju oko 13.000 vojnika u nekoliko baza u Kuvajtu.

U Jordanu, koji se graniči sa Irakom, Sirijom i Izraelom, navodno ima oko 3.000 američkih vojnika. Podsetimo, iz baze Muvafak Salti lansirani su gotovo svi projektili koji su gađali ciljeve Islamske države.

U oktobru su SAD objavile da šalju dodatne snage u Saudijsku Arabiju pošto je "situacija sa Iranom sve nategnutija", a procene su da je tamo raspoređeno oko 3.000 američkih vojnika.

U Bahreinu, maloj ostrvskoj državi u Persijskom zalivu smeštena je američka vojna baza, gde je smešteno nekoliko hiljada američkih trupa. Procene su da Tramp tamo ima oko 7.000 vojnika.

U Omanu SAD imaju svega nekoliko stotina vojnika, ali je važno napomenuti da je u martu prošle godine potpisan sporazum sa SAD kojim se dozvoljava da američki avioni i ratni brodovi koriste tamošnje aerodrome i luke.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima procenjuje se da je raspoređeno oko 5.000 vojnika

U Kataru je smeštena najveća američka vojna boza u kojoj je 2018. godine uloženo skoro 2 miliona dolara. Procenjuje se da je u Kataru oko 13.000 vojnika.

U Turskoj je raspoređeno oko 2.500 američkih vojnika. Većina njih smeštena je u bazi Incirlik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.