Duda u SAD, nada se izgradnji Fort Trampa u Poljskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2018, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duda u SAD, nada se izgradnji "Fort Trampa" u Poljskoj

SAD ozbiljno razmatraju zahtev Poljske za stalnom američkom vojnom bazom u toj zemlji, rekao je američki predsednik Donald Tramp.

Varšava želi da se deo američkih vojnih snaga trajno stacionira na teritoriji Poljske zbog pretnji koje dolaze iz Rusije i ponudila je da investira dve milijarde dolara.

Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andzejem Dudom u Vašingtonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao da je bezbednost centralne Evrope za njega značajna u gotovo istoj meri kao za Poljake, prenosi portal Politiko.

Upitan da li je saglasan sa Dudom kad je reč o pretnjama iz Rusije, Tramp je rekao da veruje da je Rusija pokazala agresivnost.

Istakao je da bi Poljska platila milione dolara za izgradnju baze.

Poljski predsednik rekao je da se nada da bi dve zemlje zajedno mogle da izgrade "Fort Tramp u Poljskoj".

Predlog Poljske za stalnom američkom bazom na svojoj teritoriji kontroverzan je za NATO.

Neki saveznici smatraju da bi takva ideja provocirala Rusiju, ali i narušila Osnivački akt između NATO i Rusije iz 1997. godine, koji je trebalo da smanji tenzije i koji zabranjuje stacioniranje značajnijih vojnih snaga u centralnoj i istočnoj Evropi.

Poljska je pozvala SAD da ovu odredbu razmotre, zbog, kako su naveli, nedavne agresije Rusije u Ukrajini.

Ideja je kritikovana i u Pentagonu i Kongresu, a protivnici smatraju da je novac koji će Poljska uložiti samo mali deo troškova.

Na konferenciji za novinare, Tramp je rekao da i da razmatra program vizne liberalizacije za Poljake koji putuju u SAD i ponovo kritikovao projekat gasovoda Severni tok 2.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fort Tramp? Poljska traži otvaranje američke baze

Izvor: VOA, 19.Sep.2018

Predsednik Donald Tramp je rekao da Sjedinjene Države razmatraju mogućnost otvaranja stalne američke vojne baze u Poljskoj. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, u utorak, u Beloj kući predsednik Poljske Andžej Duda je izjavio da Poljska ne samo što bi finansijski učestvovala u otvaranju i...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.