Donald Tramp: Istraga o opozivu donela bombu za američkog predsednika

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donald Tramp: Istraga o opozivu donela "bombu" za američkog predsednika

Gordon Sondlend je ispalio hitac koji je probušio rupu u Trampovoj odbrani, kaže BBC reporter za Svernu Ameriku.

U uvodnom govoru na saslušanju u okviru istrage za opoziv, Gordon Sondlend je "ispalio hitac" koji je izbušio rupu u odbrani Bele kuće.

Bujica nailazi, a sada je samo pitanje da li će senatori Republikanci još jednom baciti Trampu pojas sa spasavanje, pre nego što njegova predsednička funkcija potone.

Sondlend, američki ambasador u Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uniji, radio je sa ličnim advokatom Donalda Trampa, Rudijem Đulijanijem, na političkim odnosima sa Ukrajinom po isključivoj naredbi predsednika.

Bila je to usluga za uslugu. Poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Beloj kući bila je direktno uslovljena otvaranjem istraga koje bi mogle da politički pomognu Trampu.

Sonlend je takođe počeo da veruje da je iz istog razloga obustavljena američka vojna pomoć Ukrajini.

Svi u Beloj kući - vršilac dužnosti šefa kabineta Mik Malvejni, državni sekretar Majk Pompeo, bivši nacionalni savetnik za bezbednost Džon Bolton i drugi - bili su "toku".

Reč "bomba" se dosta rabi ovih dana, ali Sondlendovo svedočenje, koje predstavlja preokret u odnosu na njegove prethodne izjave iza zatvorenih vrata, predstavlja prelomni trenutak u ovim istragama o opozivu.

Jedina prava odbrana koja je preostala predsedniku može da bude uspostavljanje širokih ovlašćenja za sprovođenje spoljne politike, uključujući vršenje pritiska na lidere da ispitaju koga god predsednik želi.

Ako je predsednik želeo da Ukrajina ispita navode o mešanju u izbore 2016. ili sugestije o nedoličnom ponašanju Bajdenovih, mogao bi da koristi sve alate spoljne politike da postigne taj cilj.

Vršilac dužnosti šefa kabineta Malvejni najpre je u oktobru rekao da će "biti političkog uticaja na spoljnu politiku i da nema problema u vezi sa tim", ali je kasnije morao da odustane od takve vrste odbrane.

Može da počne odbrojavanje do trenutka kada će Bela kuća opet zauzeti ovu poziciju. Šteta je, ipak, već učinjena.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.