Disanje pod rasističkim kolenom

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jun.2020, 13:57

Disanje pod rasističkim kolenom

Nenaoružanog crnca Džordža Flojda beli policajac je ubio klečeći mu na vratu skoro devet minuta. Širom Amerike sada besne požari, a Donald Tramp izjavama potpiruje vatru umesto da je gasi.

Piše: Tamara Jorgovanović

“Molim vas, ne mogu da dišem. Sve me boli… Molim te, čoveče. Ne mogu da dišem. Ne mogu da dišem”, ponavljao je 46-godišnji Afroamerikanac Džordž Flojd ležeći na leđima na asfaltu, sa rukama vezanim lisicama, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mu je beli policajac kolenom osam minuta i 46 sekundi pritiskao vrat.

Uznemireni prolaznici koji su se okupljali na toj raskrsnici u Mineapolisu, u državi Minesota, takođe su govorili policajcu da skloni nogu, ali on nije reagovao. Kada se najzad pomerio, Flojd nije davao znake života. Prevezen je u bolnicu, gde je ubrzo proglašen mrtvim.

Bila bi ovo još jedna uobičajena vest o policijskoj brutalnosti sa srećnim krajem po policajca, da se tu nije našla i Darnela Frejžer, koja je vodila svog malog rođaka u prodavnicu. Automatski je uključila kameru na mobilnom telefonu i načinila snimak koji će već sledećeg dana postati viralan na društvenim mrežama.

Flojd je bio nenaoružan i priveden je nakon što je policija primila poziv iz jedne bakalnice da je osoba koja odgovara njegovom opisu pokušala da plati lažnom novčanicom od 20 dolara.

Policajac Derek Šovin i još trojica prisutnih kolega otpušteni su iz službe, ali je pod pritiskom javnosti Šovin ipak optužen za trećestepeno ubistvo, a protiv njegovih saučesnika se vodi istraga. Ubistvo trećeg stepena je zločin bez predumišljaja, a za to je predviđena kazna od 25 godina. U praksi se obično dobija 12.

Sudeći po ranijim presudama, policajac ima velike šanse da bude oslobođen – osim ako ne bude platio za sve koji su se pre njega izvukli. Njegov advokat će morati da dokaže da za onih osam minuta i 46 sekundi Šovinu nije palo na pamet da može da povredi Flojda dok mu kleči na grlu. Saznalo se da su se žrtva i ubica poznavali jer su godinama zajedno radili kao izbacivači u jednom noćnom klubu. Državni patolog je posle autopsije zaključio da je do smrti došlo usled hroničnih bolesti i narkotika u krvi, ali porodica je angažovala drugog patologa za nezavisno mišljenje.

Nakon što se snimak ubistva pojavio na društvenim mrežama, u Mineapolisu su izbili protesti koji su počeli mirno, ali su se pretvorili u nerede u kojima je zapaljena policijska stanica broj tri u kojoj su radile Flojdove ubice. Protesti su se ubrzo proširili na druge gradove u zemlji, uključujući Vašington – Bela kuća je na nekoliko sati bila zatvorena, a predsednik evakuisan – dok policija koristi sve veću silu kako bi ih suzbila. Na brojnim lokacijama tokom vikenda su besneli požari, a vlasti optužuju demonstrante za vandalizam i pljačke i protiv njih koriste gumene metke i suzavac. Novinari kažu da su i oni na meti policije.

Proteste nije zaustavilo ni uvođenje policijskog časa u nekim gradovima, a guverneri u pomoć pozivaju Nacionalnu gardu. Do vikenda je uhapšeno nekoliko hiljada ljudi, među kojima ima i mnogo reportera. Iako guverner Minesote Tim Volc to nije tražio jer je već odlučio da postavi 10.000 pripadnika Nacionalne garde, Ministarstvo odbrane SAD u pripravnosti drži trupe za slanje u Mineapolis, što se ne radi često. Okupljanja su počela i u drugim gradovima u svetu – Londonu, Berlinu, Torontu, Kopenhagenu.

Predsednik SAD Donald Tramp i demokrata Volc objavili su, bez iznošenja dokaza, da 80 odsto demonstranata u Mineapolisu čine agitatori i osobe sa strane, ali je lokalna stanica KARE11 utvrdila da sva lica koja su uhapšena žive u tom kraju. Predsednik je rekao i da su za nasilje krivi elementi antife, dok mediji ukazuju da su se desničarske grupe umešale kako bi izazvale međurasne sukobe.

Tramp je demonstrante nazvao anarhistima i razbojnicima i pretio im “opasnim psima i moćnim oružjem”, ali je ipak najavio da će federalna država istražiti ovaj zločin.

“U Americi se pravda nikada, nikada ne postiže u rukama besne rulje. Neću dozvoliti besnoj rulji da dominira”, rekao je predsednik države.

Jednu takvu besnu rulju Tramp je mesec dana pre toga opisao sasvim drugačije, kao “veoma dobre ljude koji su ljuti” – ali to su bili do zuba naoružani beli ekstremisti koji su u Mičigenu demonstrirali protiv karantina u državi.

Identičnu rečenicu kao Flojd, “Ne mogu da dišem”, izgovorio je šest godina ranije u Njujorku Erik Garner, takođe Afroamerikanac, pošto mu je policajac rvačkim zahvatom stezao vrat dok je ležao na zemlji. Bile su to Garnerove poslednje reči izgovorene čak 11 puta pre nego što je okrenut na bok. Umro je posle sat vremena u bolnici.

Te su reči još odjekivale u američkoj svesti kada je policajac u Fergusonu u Misuriju pucao na ulici u 18-godišnjeg Majkla Brauna. Šest metaka u telu nenaoružanog mladića, od kojih su dva bila u glavu, pokrenulo je proteste u Fergusonu koji su omasovili pokret “Crni životi su važni” (Black Lives Matter), nastao godinu dana ranije posle oslobađanja policajca koji je ubio crnog tinejdžera Trejvona Martina 2012. Prvi put u istoriji organizacija Amnesti internešnel poslala je svoj tim na neku lokaciju u SAD.

*Ceo tekst pročitajte besplatno OVDE

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.