Izvor: Piplmetar.rs, 09.Mar.2024, 10:31

Bajden kritikovao Trampa zbog njegovog sastanka s Orbanom

Početna » Svet » Bajden kritikovao Trampa zbog njegovog sastanka s Orbanom


Beta – AFPdanas 08:38

Foto: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL
Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) kritikovao je sinoć svog republikanskog rivala Donalda Trampa (Trump) zbog njegovog sastanka sa Viktorom Orbanom, rekavši da mađarski premijer želi da uspostavi „diktaturu“.
Orban se u petak >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << sastao sa svojim „dobrim prijateljem“ Trampom u američkoj saveznoj državi Floridi.
Mađarski premijer je jedan od malog broja lidera u Evropi koji su poželeli pobedu republikanskom kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u novembru, gde će se takmičiti s demokratom Bajdenom.
Bajden je sinoć na predizbornom skupu svojim pristalicama rekao da se njegov protivnik Tramp „sastao sa Orbanom iz Mađarske, koji je otvoreno rekao da ne misli da demokratija funkcioniše i da traži diktaturu“.
„Vidim budućnost u kojoj branimo demokratiju, a ne da tu demokratiju činimo slabijom“, rekao je Bajden, koji demokratiju smatra jednim od svojih argumenata u kampanji protiv Trampa.
Orban je sinoć na Fejsbuku objavio svoju fotografiju pored bivšeg predsednika sa Trampovim sloganom „Učinite Ameriku ponovo velikom“.
„Poseta je bila usredsređena na izgradnju odnosa između američkih i mađarskih konzervativaca i na dobrobiti koje bi mogle da proisteknu iz izbora Trampa u novembru“, navelo je Orbanovo okruženje.
Bajden je još jednom osudio izjave bivšeg predsednika SAD koji, prema njegovim rečima, podstiče ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na zemlje NATO-a.
Mađarska je jedina članica Evropske unije koja je održavala bliske veze sa Kremljom uprkos ruskoj invaziji Ukrajine u februaru 2022.
Orban odbija da pošalje bilo kakvu vojnu podršku Ukrajini i redovno poziva na prekid vatre, uveren da Kijev ne može da pobedi.
Isto tako, Tramp podstiče svoje pristalice u Kongresu da blokiraju 60 milijardi dolara američke vojne pomoći Kijevu, koju zastupa predsednik Bajden.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Povezane vesti
Najnovije
Svet



Naslovna strana
Naslovna strana za 9. mart 2024.
Galerija



Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa
Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.


Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.
– Milan Stanković – SevdahBaby



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

"TRAMP JE PREDSEDNIK MIRA" Orban se sastao sa bivšim liderom SAD, Bajden oštro reagovao: On želi diktaturu

Izvor: Blic, 09.Mar.2024

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je posle sastanka sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom da je Tramp "predsednik mira" jer je, dok je on obavljao tu funkciju, mir vladao i na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.