Anketa otkrila: Većina republikanaca uz Trampa, Bajdenova podrška na istorijski niskom nivou

Izvor: B92, 14.Jan.2024, 23:22

Anketa otkrila: Većina republikanaca uz Trampa, Bajdenova podrška na istorijski niskom nivou

Donald Tramp sa 72 odsto podrške unutar Republikanske stranke, nadmašuje svoje stranačke protivnike u trci za nominaciju za predsedničke izbore u SAD

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje.

S druge strane, podrška aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu na najnižem nivou za bilo kog predsednika u poslednjih 15 godina.

Istraživanje koje je sproveo Ipsos za ABC njuz, pokazuje da je Tramp >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << daleko ispred svojih republikanskih protivnika po ključnim merilima popularnosti.

Uoči republikanskih unutarstranačkih izbora (kokusa) u Ajovi koji će biti održani u ponedeljak, anketa sprovedena na nacionalnom nivou pokazuje da je Tramp posebno dobro ocenjen kod Republikanaca, kao i nezavisnih Republikanaca na osnovu tri kriterijuma: liderstva, percipirane izbornosti i kvalifikovanosti.

Naime, najveći broj ispitanika (65 odsto) smatra da je Tramp najsnažniji republikanski lider, više od polovine (54 odsto) veruje da je najkvalifikovaniji kandidat stranke, a čak 68 odsto Republikanaca misli da Tramp ima najbolju šansu za pobedu na predsedničkim izborima u novembru.

Tramp takođe vodi u odnosu na svoje republikanske protivnike, sa manjom razlikom, i po kriterijumu empatije (tj. razumevanju problema ljudi) i zajedničkih vrednosti. Takođe, sedam od 10 republikanaca i pripadnika GOP-a (kolokvijalni naziv za Republikansku partiju) iznelo je pozitivno mišljenje o Trampu u celini.

"Sve u svemu, 72 odsto odraslih Republikanaca bilo bi zadovoljno Trampom kao kandidatom, slično kao 75 odsto u maju; 61 odsto bi bilo zadovoljno Ronom DeSantisom. Drugi imaju niže rezultate, Niki Hejli do 48 procenata, Vivek Ramasvami, 44 odsto, Kris Kristi (koji se povukao u sredu), 23 odsto i Asa Hačinson 17 odsto", navodi se u rezultatima anktete.

U poređenju sa Trampom, znatno manje pripadnika Demokratske stranke i demokratski orijentisanih glasača bi bilo zadovoljno Bajdenom kao kandidatom svoje partije, 57 odsto, a to je, kako ocenjuju istraživači, odraz njegovog slabog rejtinga u celini i po pitanjima koja se odnose na ekonomiju i imigraciju.

S druge strane, prema anketi ABC-ja, 58 ispitanika ne odobrava Bajdenov rad i rejting aktuelnog predsednika iznosi 33 odsto, što je gore od najnižeg Trampovog rejtinga kao predsednika SAD (36 odsto) i najniži stepen podrške bilo kom američkom predsedniku od Džorža Buša Mlađeg u periodu 2006-2008. godine.

Lične procene su približno podjednako negativne za oba kandidata, budući da samo 33 odsto Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o Bajdenu, što je znatno niže nego pre izbora 2020. godine, kada je aktuelni predsednik imao 50 odsto podrške.

S druge strane, pozitivan stav o Trampu, izrazilo je samo 35 odsto anketiranih Amerikanaca. Anketa, sprovedena na engleskom i španskom jeziku, obuhvatila je uzorak od 2.228 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Istraživanje: Većina republikanaca podržala kandidaturu Trampa za predsedničke izbore

Izvor: Danas, 15.Jan.2024, 00:40

Prema najnovijem istraživanju, bivši američki predsednik Donald Tramp, sa 72 odsto podrške unutar Republikanske stranke, nadmašuje svoje stranačke protivnike u trci za nominaciju za predsedničke izbore u SAD, dok je podrška aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu na najnižem nivou za bilo kog...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.