Amerikanci neće da daju novac za zid ka Meksiku

Izvor: B92, 06.Apr.2017, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci neće da daju novac za zid ka Meksiku

Većina Amerikanaca se protivi finansiranju izgradnje zida na granici s Meksikom, rezultati su danas objavljenog istraživanja.

Anketa ipak pokazuje da većina podržava napore predsednika Donalda Trampa da poveća izdvajanja za odbranu i graničnu patrolnu službu.

Anketa koju su sprovele agencija Asošiejted pres i Centar za istraživanje odnosa s javnošću NORC pokazuje i da se većina Trampovih pristalica protivi smanjenju budžeta za naučna i medicinska istraživanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Istraživanje ukazuje na pomešane stavove o Trampovom predlogu budžeta, koji su kritikovali poslanici i Republikanske i Demokratske partije.

Protiv finansiranja izgradnje zida je 58 odsto ispitanika. Predlogu se protivi 86 odsto demokrata i 57 odsto nezavisnih, dok je među republikancima taj odnos dva prema jedan za zid.

Za povećanje sredstava za graničnu patrolu izjasnilo se 50 odsto anketiranih, dok je 32 odsto bilo protiv. Više ispitanika, 47 odsto, podržalo je povećanje sredstava za odbranu i vojsku, protiv čega je 34 odsto učesnika istraživanja.

Većina Amerikanaca podržava smanjenje pomoći drugim državama, a velika većina, 74 odsto, odobrava veća izdvajanja za veterane.

Više anketiranih ne podržava predloženo smanjenje federalne pomoći za javne medijske servise i umetnost i većina se protivi smanjenju sredstava za programe zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Američki poslanici razmatraju Trampov predlog budžeta, koji predviđa povećanje sredstava za vojsku za 30 milijardi dolara i još tri milijardi dolara za obezbeđivanje granica, uključujući milijardu dolara za zid na američko-meksičkoj granici.

Dok i demokrate i republikanci podržavaju davanje više sredstava za veterane i protive se smanjenju finansiranja naučnih i medicinskih istraživanja, stavovi pripadnika dve partije se u velikoj meri razlikuju po nekim drugim pitanjima.

Veća izdvajanja za vojsku podržava 75 odsto republikanaca i samo 26 odsto demokrata, a smanjenje pomoći drugim državama podržava 72 odsto republikanaca i 30 odsto demokrata.

U anketi je od 23. do 27. marta učestvovalo 1.110 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.