Izvor: Radio 021, 05.Maj.2021, 19:01

Amerika i društvene mreže: Donald Tramp i dalje blokiran na Fejsbuku, on pokrenuo vlastiti kanal komunikacije

„Vrhunski sud“ Fejsbuka kaže da kompanija ima šest meseci da opravda trajnu zabranu Trampa.

Getty Images

Nadzorni odbor Fejsbuka podržao je odluku da se zabrane nalozi doskorašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa na Fejsbuku i Instagramu.

Ipak, Odbor je kritikovao trajnu prirodu zabrane koja prevazilazi uobijačene kazne na Fejsbuku.

Odbor je naložio Fejsbuku da preispita odluku i „opravda proporcionalni odgovor" koji se primenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na sve.

Bivšem predsedniku SAD su blokirani nalozi na obe društvene mreže u januaru 2021, posle nereda u Vašingtonu kada su njegove pristalice upale u zgradu američkog Kongresa.

Tada je smrtno stradalo pet ljudi, među kojima i policajac.

Ućutkivanje Trampa na društvenim mrežama Tviter trajno suspendovao Trampov nalog, demokrate spremne da pokrenu proces opoziva predsednika Šta treba da znate o borbi Rusije protiv zapadnih društvenih mreža

Iz Nadzornog odbora su rekli da je prvobitna odluka o trajnom suspendovanju Donalda Trampa bila „neodređena i bez standarda", te da bi ispravna reakcija trebalo da bude „u skladu sa pravilima koja se primenjuju na druge korisnike platforme".

Presuda znači da Trampova zabrana za sada ostaje na snazi.

Iz Odbora su naveli da Fejsbuk mora da odgovori u roku od šest meseci.

„Nismo imali jednostavan odgovor", priznala je kopredsedavajuća odbora Hele Torning-Šmit na konferenciji za novinare.

Dodala je da oseća da će Fejsbuk „ceniti donetu odluku".

„Poručujemo Fejsbuku da bude transparentniji kada je u pitanju način na koji procenjuje ovakve stvari.

„Prema svim korisnicima postupajte isto i ne izričite proizvoljne kazne", poručeno je.

Iz Fejsbuka su odgovorili da će „razmotriti odluku odbora i utvrditi jasnu i proporcionalnu reakciju".

Članovi odbora su, takođe, dali niz preporuka o tome kako Fejsbuk može da poboljša svoje politike, a ova društvena mreža je obećala da će ih „pažljivo pregledati".

Ovo telo je trebalo da objavi odluku prethodnog meseca, ali su odgodili davanje presude kako bi razmotrili više od 9.000 javnih odgovora na slučajeve.

U međuvremenu, Tramp, kome je takođe zabranjeno korišćenje Tvitera, pokrenuo je novu internet stranicu 4. maja, kako bi „mogao da prenese misli pristalicama".

Šta je Odbor saopštio?

Presuda znači da Trampova zabrana za sada ostaje na snazi.

Nazdorni odbor je zaključio da je Tramp prekršio Fejsbukove standarde zajednice, te podržao zabranu.

Međutim, sporan je deo u kom se navodi da je zabrana „na neodređeni period" zato što nije u okviru navedenih pravila.

„Fejsbuku nije dozvoljeno da udalji korisnika od platforme na neodređeno vreme, bez kriterijuma kada ili da li će nalog biti vraćen", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se nije sledila nikakva jasna procedura prilikom primene te vrste zabrane na Trampa.

„U roku od šest meseci od danas, Fejsbuk mora ponovo da razmotri ovu odluku i donese novu kaznu koja odražava njegova pravila, težinu prekršaja i izglede za buduću štetu.

„Fejsbuk može da nametne vremenski ograničenu zabranu ili brisanje naloga", izjavili su iz odbora.

Naglasili su da Fejsbuk ne može da izmišlja pravila u hodu i da bi svako ko je zabrinut zbog njegove moći trebalo da bude zabrinut zbog toga što je ovo dopušteno.

„Jasna pravila koja važe za sve korisnike i Fejsbuk su neophodna kako bi se osiguralo da kompanija pošteno postupa sa korisnicima.

„To je ono za šta se odbor zalaže", navodi se na Tviter nalogu Odbora.

Facebook cannot make up the rules as it goes, and anyone concerned about its power should be concerned about allowing this. Having clear rules that apply to all users and Facebook is essential for ensuring the company treats users fairly. This is what the Board stands for.

— Oversight Board (@OversightBoard) May 5, 2021
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.