Srpska investiciona ofanziva

Izvor: BKTV News, 28.Okt.2013, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska investiciona ofanziva

Kraj oktobra u Srbiji nesumnjivo će obeležiti ekonomsko-diplomatska ofanziva, usmerena na značajnije privlačenje stranih investicija – u Londonu u utorak, a dan kasnije i u Moskvi, srpske državne i privredne delegacije predstavljaju potencijale naše zemlje investitorima, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić dogovara nove projekte…
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Sa ovogodišnjih nešto više od pola milijarde evra stranih direktnih investicija, ovakva ofanziva ne čudi, jer Vlada je pred sebe postavila visoke ciljeve, a dosadašnja ulaganj nisu dovoljna da bi nova i kalendarska i fiskalna godina bila dočekana u ritmu najavljenih ekonomskih mera.
Na globalnom nivou, u prošloj godini je zabeležen pad stranih direktnih investicija od 18 odsto, što već samo po sebi svedoči da je teže dobiti bilo koji projekat.
Srbija, uz to, ali u hodu, mora, kako ukazuju i državni i vladini zvaničnici, ali i eksperti, da eliminiše i korupciju, kao jednu od glavnih prepreka investitorima, ali i da stvori povoljan i privlačan poslovni ambijent.
“Investicioni dan Srbije” održava se u Londonu prvi put, u organizaciji Britansko-srpske privredne komore. Domaćin ovog skupa je srpska vlada, a jak poslovno-privredni tim sa premijerom Ivicom Dačićem na čelu predstaviće Srbiju kao poželjnu investicionu destinaciju, pre svega za automobilski, energetski, poljoprivredni i sektor telekomunikacija.
Privredna komora Srbije dan kasnije organizuje, u saradnji sa Trgovinsko-industrijskom komorom Ruske Federacije, do sada najveću investicionu konferenciju u Moskvi, na kojoj će biti predstavljeno više od 70 projekata iz Srbije, vrednih gotovo sedam milijardi evra, koju će posetiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Prema najavama organizatora, projekti su uglavnom iz oblasti energetike, infrastrustrukture, agrara, industrije i turizma, a najznačajniji su oni iz energetskog sektora, čija je vrednost 4,5 milijardi evra.
Prvi let prvenca nove srpske aviokompanije Er Srbija ka Abu Dabiju odveo je i vicepremijera Srbije Aleksandra Vučića na nove pregovore i dogovore u UAE o novim investicijama u Srbiju. Krajem vikenda već je stigla vest da je arapska kompanija “Strata”, koja se bavi proizvodnjom avio delova, najavila interesovanje da premesti deo proizvodnje u Srbiju.
Poljoprivreda i energetika bile su glavne teme razgovora srpske i delegacije domaćina u Abu Dabiju, i, mada za sada još nema konkretnih najava, učesnici dijaloga potvrdili su da se pričalo o kupovini zemljišta u Srbiji, sistemima za navodnjavanje, i savremene tehnologije u poljoprivredi. IT sektor, ulaganja u fabriku čipova i proizvodnju poluprovodnika, ponovo su bila na dnevnom redu.
Srpski IT sektor očigledno postaje sfera šireg interesovanja stranih investitora. Američke kompanije prethodnih godina postepeneo su gradile svoje prisustvo na ovdašnjem tržištu, a posle nedavne posete srpske trgovinske delegacije SAD, američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi se nada da bi već naredne godine neka od američkih IT kompanija globalnih razmera, mogla investirati ili najaviti veću investiciju u Srbiju.
Osim IT sektora, energetika je druga potencijalno velika arena za upliv stranih investicija u Srbiju. Resorni ministar Zorana Mihajlović najavila je nekoliko zainteresovanih ulagača sa kojima bi do kraja godine mogli biti potpisani predugovori.
Veliki priliv stranih investicija u Srbiju, tačnije njihov oporavak, očekuje i guverner NBS Jorgovanka Tabaković. Rasčlanjujući ovogodišnji neto priliv strnih direktnih investicija, od 1. januara 2014 do poslednjeg oktobarskog vikenda, u visini od 584 miliona evra, rekla je da su narednih godina industrija, poljoprivreda, trgovina i finansijski sektor neophodne investicione mete u Srbiji.
Na investicionim forumima i susretima, na kojima se ovih i narednih nedelja Srbija predstavlja potencijalnim investitorima, upravo se odvija borba za taj oporavak.
Izvor: Tanjug
Tweet
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine,   Nova godina

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.