Doček na trgovima i u krugu porodice

Izvor: RTS, 13.Jan.2019, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doček na trgovima i u krugu porodice

Večeras dočekujemo Pravoslavnu novu godinu. U gradovima širom Srbije organizuje se doček na trgovima. U Beogradu će se slaviti kod Hrama Svetog Save uz vatromet u ponoć, u Novom Sadu slavlje na više lokacija. Veselo će biti na trgovima u Nišu, Jagodini, Svilajncu, Vrnjačkoj Banji.
Zovemo je pravoslavna, nova godina po Julijanskom kalendaru ali nam je nekako najmilije da je prisvojimo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao Srpsku novu godinu.

Što se studenata tiče, oni su sa slavljem završili, u toku su priprem za januarski ispitni rok. Kada je o hrani reč, restorani igraju na sigurno.
"Nudimo različit asortiman hrane, ali pre svega tu tradicionalnu kuhinju koja je uvek dostupna kod bake na tanjiru, ili u nekim dobrim restoranima je tu", kaže Helen Babić iz restorana "Temperament".
Kada ostatak sveta 1. januara završi sa slavljem, nastupa Srbija. Ako su Kinezi i Jevreji od svoje Nove godine napravili svetski brend, što to ne bismo i mi.
Ova godina je zapravo sada ostala i identitet srpskog naroda da bi se razlikovala od ostlalih pogotovu u ovoj sredini.
"Vrednosti koje pravoslavlje nosi, ljubav, tolerancija, milosrđe sa jedne strane, s druge strane to kulturno dobro koje Beograd ima, pravoslavna baština koja se nalazi u Beogradu. Takođe, naše gostoprimstvo i to slavlje koje se odvija u restoranima i na trgovima, sve zajedno mogu da naprave jednu dobru platformu da od toga napravimo brend i da imamo sve više turista",  kaže etnolog Vesna Marjanović.
Planetarna pomama za selfijima ima ogroman značaj u turističkoj promociji.
"Svako ko uzme mobilni telefon, pa na Instagramu ili Tviteru slika Beograd i nešto lepo o njemu napiše to se širi i zbog toga je to takođe značajno. Naravno, mi zaradimo značajan novac i ne bismo mi sve ovo radili da nam se ne isplati", rekao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.
Kod Hrama Svetog Save u Beogradu, večeras će nastupiti Leksington bend, služiće se moleban a u ponoć je i veliki vatromet.
I onima koji noćas slave, i onima koji ne slave, sutra će osvanuti 14. januar po gregorijanskom kalendaru, a to je ponedeljak, radni dan. Posle dugog praznovanja život će se vratiti svom uobičajenom ritmu.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine,   Vrnjačka Banja,   Jagodina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DOČEK U NOVOM SADU Srpska nova godina uz muzičke spektakle na više lokacija

Izvor: Blic, 13.Jan.2019

Doček Srpske, odnosno Nove godine po julijanskom kalendaru, večeras se obeležava širom naše zemlje, a u Novom Sadu su muzički programi organizovani na više lokacija.

Nastavak na Blic...

Srećna pravoslavna Nova godina!

Izvor: Večernje novosti, 14.Jan.2019, 01:40

Poštovani čitaoci, kolege i prijatelji, redakcija "Večernjih novosti" Vam čestita srpsku Novu godinu POŠTOVANI čitaoci, kolege i prijatelji, redakcija "Večernjih novosti" Vam čestita pravoslavnu Novu godinu!Neka Vam ova godina donese sve ono što ste želeli u prethodnoj,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.