Zakucavanje evra nije za naš džep

Izvor: TvojPortal.com, 23.Sep.2011, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakucavanje evra nije za naš džep

/dnevnik.rs/ Domaći eksperti ocenili su juče, povodom izjave nobelovca Roberta Mandela da bi Srbija postepeno trebalo da pređe na politiku fiksnog deviznog kursa, da nije vreme za takvu promenu, imajući u vidu stanje u domaćoj ekonomiji.


Na poslovnoj konferenciji “Evro vizija” u Beogradu, Mandel je istakao da je za Srbiju najbolja politika fiksnog deviznog kursa, koja bi vezala dinar za evro, ali samo ako >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << se za to dobro pripremi, što znači da uravnoteži budžet i izabere konkurentan nivo kursa.
– Bez obzira na to kada će Srbija postati članica EU ili Evropske monetarne unije, najbolje je da počne s fiksnim deviznim kursom, a zatim uvede sistem valutnog odbora s prilagođavanjima – rekao je on. – Sistem valutnog odbora limitira monetarnu politiku i ako se Srbiji dopada monetarna politika valutnog odbora, onda će joj se dopasti i politika Evropske monetarne unije.
– Sistem valutnog odbora znači jasnu politiku – ako se stalno vodi diskusija o tome kakvu politiku treba voditi, možete upasti u probleme – rekao je on, i dodao da svaki deo Vlade mora da podržava takav projekat.
Predsednica Izvršnog odbora banke Inteza Draginja Đurić takođe smatra da nije trenutak za fiksiranje kursa dinara prema evru, imajući u vidu visoku inflaciju, nezaposlenost i budžetski deficit Srbije.
– Narodna banka vodi monetarnu politiku targetiranja inflacije, uglavnom putem kamatnih stopa, a politika fiksiranja kursa je sasvim drugačiji put, i u ovakvoj maloj, otvorenoj, zemlji dok kriza još traje, ne čini mi se izvodljivom baš odmah – rekla je ona novinarima na poslovnoj konferenciji „Evro vizija”.
Da još nije pravi tajming da se dinar veže na duži rok smatra i ekonomista dr Kosta Josifidis.
– Ne treba reći da mi to nikada ne treba da uradimo – navodi on. – Takvu politiku moći ćemo da vodimo kada se dosta toga promeni u ekonomskom životu Srbije. Kada prođe kriza, završi se restrukturiranje privrede i privatizacija, uravnotežimo uvoz i izvoz. Ukoliko bismo sada fiksirali dinar za evro, platili bismo previsoku cenu. Devizne rezerve bi se vrlo brzo istrošile.
To je sigurno scenario koji niko ne priželjkuje. Ali ako se ikome dopalo pominjanje fiksnog kursa, to su dužnici koji vraćaju indeksirane kredite i krajem svakog meseca sa strahom gledaju u kursnu listu. No, izgleda da u ovom trenutku ni oni ne bi profitirali
– Ako bi nekim slučajem došlo do toga da treba da se odredi fiksni kurs dinara, onda dužnici moraju da znaju da to nikako ne bi bilo na sadašnjem nivou, a sigurno ni na nižem, tako da nisam siguran u to da bi to dužnicima odgovaralo – objašnjava sekretar Udruženja banka Srbije Veroljub Dugalić.
Ekonomista Nikola Fabris izjavio je da u vođenju monetarne politike postoje dva pravca – politika fiksnog deviznog kursa i nekontrolisanog plivajućeg kursa. Politika fiksnog kursa dovela bi do precenjenosti dinara, što bi vodilo ka smanjenju deviznih rezervi, ili bi bio destimulisan izvoz i uvećan platnobilansni deficit Srbije, objasnio je on. Fabris tvrdi da nekontrolisani fluktuirajući kurs nije dobro rešenje za Srbiju „jer prevelike dnevne fluktuacije kursa nisu dobre ni za koga, izuzev za špekulante”. Rešenje treba tražiti „u sistemu pokretnih zakonitosti”: u intervencijama Narodne banke Srbije kada se dogode prevelike dnevne oscilacije kursa dinara prema vodećim zapadnim valutama, rekao je Fabris.
Očigledno će jošdosta vode proteći Dunavom dok se evro i dinar ne sretnu bar na fiksnom kursu. Jer i sam Mendel je objasnio da naša valuta može biti stabilizovana tek kada inflacija na godišnjem nivou bude dva-tri posto. Kod nas je sada blizu deset. D. V.
Test za članstvo u EU
Mislim da nam je gospodin Mendel preporučio da ćemo to koliko smo spremni za ulazak u Evropsku uniju, pa i da budemo kandidati za evrozonu, proveriti kada uvedemo fiksni kurs dinara objašnjava za „Dnevnik” dr Danijel Cvjetičanin. – Drugim rečima, kada Srbija bude mogla da održi fiksni kurs, biće to i pravi tajming za članstvo. Taj trenutak nije kucnuo. Mislim da bismo sada doživeli pravu ekspanziju uvoza a, on je već blizu da bude duplo veći od izvoza. Kada bi se dinar sada fiksirao, bojim se da bismo vrlo brzo imali velikih problema.

ekonomijaSrbijaPripremefiksni kursdomaci ekspertiRobert Mandelvalutni odbor

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.